1941: Jediné radiové spojení s Londýnem zajišťovali odbojáři z Jinonic

Praha – Poblíž metra Nové Butovice byl dnes odhalen pomník akademického sochaře Milana Váchy, věnováný odbojové skupině ÚVOD z pražských Jinonic. Její členy zatkli nacisté v noci ze 3. na 4. října 1941. Skupina zajišťovala v roce 1941 jediné spojení protektorátu se zpravodajskou centrálou v Londýně. Právě osudné noci Němci zlikvidovali poslední vysílací stanici, která udržovala spojení odboje s exilovou vládou v Londýně.

V roce 1941 zde stále ještě existoval velmi silný občanský odboj reprezentovaný třemi organizacemi – Obrana národa, Politické ústředí a Petiční výbor Věrni zůstaneme. „Tyto tři organizace se od jara 1940 snažily koordinovat svoji činnost v takzvaném Ústředním Výboru Odboje Domácího,“ vysvětlil historik Jiří Plachý.

Jinonická odbojová skupina organizace ÚVODu vznikla již v roce 1939. Jejím zakladatelem byl tehdejší velitel akcízu Karel Prokop se svým synem Miroslavem, toho času studentem obchodní školy, členem Skauta a Sokola. K dalším členům odbojové skupiny se řadili i vojáci československé armády, kteří neodešli do zahraničí, ale pracovali jako součást protinacistického nekomunistického odboje.

Dům, v němž působila skupina ÚVOD
Zdroj: ČT24/MČ Praha 13

V roce 1941, rok před událostmi spojenými s atentátem na Heydricha, zajišťovala jinonická skupina jediné spojení protektorátu se zpravodajskou centrálou v Londýně. Skupina se také podílela na vydávání ilegálního odbojového časopisu V boj. Aktivity jinonické odbojové skupiny dosáhly vrcholu během roku 1941, kdy získávali sbírkami finanční prostředky pro podporu uprchlíků skrývajících se před gestapem, starali se o obživu těchto běženců a obstarávali jim byty.

1941: Zásah gestapa proti odbojové skupině ÚVOD (zdroj: ČT24)

Český odboj ale už od jara 1941 velmi silně pociťoval omezení spojení s exilovou vládou Československa v Londýně. Tím, že byla obsazena Jugoslávie, odpadla možnost posílat kurýry přes toto území. Zůstalo tak pouze rádiové spojení a právě na to se gestapo zaměřilo i v Jinonicích. „V noci ze 3. na 4. října byla v podstatě zlikvidována poslední vysílací stanice, která udržovala spojení odboje s exilovou vládou v Londýně,“ upřesnil historik.

Uprchnout se podařilo pouze jednomu odbojáři, ale i on byl po několika měsících zatčen. „Všichni, kteří se v tom domě nacházeli, snad s výjimkou žen, které přežily v koncentračním táboře Ravensbrück, byli buď popraveni, nebo se konce války nedožili,“ podotkl Plachý.

Budova musela ustoupit nové výstavbě v roce 2001

Centrem odboje byla budova akcízu u rozcestí Řeporyjské a Staré Stodůlecké ulice, původně zřízené pro vybírání poplatku za zboží dovážené do Prahy. V přídělovém systému potravní daň na čáře už dožívala, budova akcízu stála stranou, za obcí, trochu osamělá a byla tedy jako stvořená k odbojové činnosti. Budova ale musela v roce 2001 ustoupit stavebním pracím. „Je to veliká škoda, že i dnes mizí historické objekty, které jsou významně spjaty s naší nedávnou minulostí,“ uzavřel historik. Nový pomník je umístěn nedaleko metra Nové Butovice.

Vydáno pod