Podzimní výměna: Chataře v osadách střídají zloději

Klatovy – Končí chatařská sezona. Neznamená to však, že by nyní osady na půl roku osiřely. Chataře totiž rychle vystřídají zloději. V některých částech Plzeňského kraje se počet vykradených chat loni dokonce zdvojnásobil. Policisté proto se začátkem letošního podzimu začínají v chatových oblastech častěji hlídkovat, odlehlejší místa kontrolují i několikrát týdně.

Odlehlé chaty kontrolují policisté i několikrát týdně (zdroj: ČT24)

Zkontrolovat, zda je chata dobře zabezpečená s řádně uzamčenými dveřmi a zabedněnými okny, zda se do ní někdo nevloupal a případně zanechat na místě leták s pokyny, jak objekt lépe zabezpečit – taková práce začala s koncem léta pro policisty a potrvá až do jara, kdy se chataři do opuštěných osad začnou vracet.

Cílem zlodějů, mezi kterými jsou i bezdomovci, přitom není jen drahé vybavení nebo třeba elektrické nářadí. „Kromě elektroniky se uvnitř chat krade i alkohol, jídlo,“ přiblížil policista Karel Šíma. Policejní mluvčí Dagmar Brožová dodala, že pacahatelé prostředí, kde kradou, zpravidla velmi dobře znají.

V Plzeňském kraji byl minulý rok pro chataře obzvlášť zlý. Policistům oznámili 385 vloupání, což byl dvojnásobek oproti předchozímu roku. Řadu případů přitom okradení vůbec nehlásí. V letošním prvním pololetí sice vloupání v kraji ubylo, ale stále lze ke konci roku očekávat číslo převyšující 300.