Mořské řasy místo UHO: Kurzy se snaží přimět jídelny ke změně

Liberec – Kuchaři a vedoucí školních jídelen často podle odborníků nemají chuť obohacovat jídelníček o nové druhy potravin. Aby odbourali zažité stereotypy a zkusili experimentovat, se je v Libereckém kraji snaží přesvědčit na speciálních kurzech.

V některých městech se stala kvalita jídla ve školní jídelně i tématem předvolebního boje, kritikou ale nešetří napříč republikou. Kurzy zaváděné v severních Čechách zatím začaly školní kuchaře přesvědčovat, že tradiční postupy, kterými se často řídí, nevedou vždy k nejlepším výsledkům. Jedním krokem je využívání zdravých surovin – méně živočišných bílkovin a bílé mouky, více zeleniny, ovoce nebo luštěnin, dalším jejich kvalita. „Jestli jsou čerstvé na úkor mražených a jinak zpracovaných,“ řekla lektorka kurzu Kateřina Halamová.

Změny jídelníčku se školám vesměs osvědčily, zavedení celozrnné mouky, sóji či mořských řas děti nevyděsilo. „Mám celkem dobrou odezvu od rodičů. Když někdo přijde, tak je rád, tak si všimne, že je jídlo jiné,“ podotkla vedoucí školní jídelny liberecké mateřské školy Gabriela Kulhavá. Ta současně vyvrátila obavy, že zdravé a čerstvé suroviny vaření prodraží. Na rozpočtu školky se změna surovin neprojevila, dodavatelé jsou schopni je zajistit za běžné ceny.

Impulzy, které vzcházejí například z regionálních kuchařských kurzů, ale může ve větší vlnu zřejmě přetvořit pouze změna tzv. spotřebního koše. Ten určuje, kolik masa, mléka nebo zeleniny mají děti ve školách jíst. Někteří rodiče i odborníci tvrdí, že nezohledňuje nové trendy.