Ostravské Hlavní nádraží se mění před očima

Ostrava - Prostor před ostravským Hlavním nádražím kryje nový přístřešek. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz za něj zaplatil téměř dvacet milionů korun. Ten původní už byl ve velmi špatném stavu. Následovat má celá řada dalších úprav, na které by už chtěl obvod získat i peníze z Evropské unie. Kompletní úprava prostoru před nádražím má stát 150 milionů korun. Městský obvod předpokládá, že vše bude hotovo nejdříve za dva roky.

Po rekonstrukci přístřešku bude následovat rekonstrukce chodníků a kašny a také úprava parkoviště, aby se jeho kapacita zdvojnásobila na téměř sto míst. „Dojde k rekonstrukci trolejbusové smyčky, aby se trolejbusy mohly lépe otáčet, dále k výstavbě malého muzea Camilla Sitteho, který byl hlavním architektem a urbanistou Přívozu,“ dodává starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Miroslav Svozil.

Městský obvod postaví také bezbariérový přístup pro lidi s pohybovým handicapem. Samotné nádraží České dráhy nedávno zrekonstruovaly. Opravu ale potřebuje i administrativní budova v jeho sousedství. „Rekonstrukce už se rozjíždí, během příštího roku by měla být dokončena a měla by doplnit ráz tady toho okolí,“ uvedl Petr Doseděl z Regionální správy majetku Olomouc společnosti České dráhy. Práce na dalších úpravách prostoru před nádražím budou ale pokračovat ještě nejméně dva roky.