Celníci zadrželi pašeráka se zakázanými léky z Polska

Liberecký kraj - Liberečtí celníci zadrželi dalšího pašeráka, který se pokusil z Polska do České republiky převézt zakázané léky s pseudoefedrinem. Z nich se u nás vaří pervitin. Při kontrole u Hrádku nad Nisou zastavili vytipované osobní auto, jehož řidič převážel 1449 tablet léku Claritine Active. Léky obsahující pseudoefedrin měl 31letý Čech zabalené v igelitové tašce v batohu na podlaze auta s pražskou registrační značkou.

Liberečtí celníci zadrželi pašeráka léků (zdroj: ČT24)

Nejbližší lékárna na polské straně hranice za Hrádkem nad Nisou leží v Bogatyni, což je 15 kilometrů. Jak ověřil redaktor ČT na místě, léky obsahující pseudoefedrin je tam možné koupit bez předložení jakéhokoli průkazu. České zákazníky tam dobře znají - většinou nakupují více balení těchto léků.

Celníci kontrolují nejen na hlavních silnicích, ale přesouvají se i na vedlejší komunikace, a dokonce i na polní cesty. Tedy všude tam, kde se podle jejich zkušeností může auto s pašovaným léky objevit, případně kudy může jít pašerák - chodec. Jak ale dodává mluvčí celníků Libereckého kraje Martin Stočes, v okamžiku, kdy začnou kontroly v jejich regionu, organizované skupiny pašeráků se přesunou do Pardubického nebo Královéhradeckého kraje.

V roce 2014 už celníci v Libereckém kraji při kontrolách odhalili a zadrželi téměř 14 000 tablet léků obsahující pseudoefedrin, které se snažili řidiči nelegálně převézt. Nejčastěji to byly léky s označením Cirrus. Kolik tablet ale pašeráci přes hranice skutečně převezou, to lze jen odhadovat. Liberečtí policisté za to v roce 2013 obvinili 28 lidí. Letos už 12.

Podle celníků se v několika případech stalo, že si pašeráci najímají na fyzický převoz léků přes polskou-českou hranici jiného člověka za řádově tisícikoruny. Od něj si na území ČR léky zase převezmou. 

Aktuální trend

Zatímco v minulých letech bylo případů pašování víc, ale šlo řádově jen o stovky kusů, v letošním roce už nejnižší zadržená množství pašovaných léků jsou tisíce kusů. Doby, kdy pašeráci vozili po kapsách jen několik balení, jsou podle statistik celníků pryč.

Pašeráci nově převážejí léky rozpuštěné v PET lahvích

Další novinkou je, že někteří pašeráci se snaží léky převézt rozpuštěné v PET lahvích. Konkrétně na Liberecku celníci takový případ ještě nezaznamenali, ale zkušenost už mají jejich kolegové z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Takto pašované léky dokáže odhalit služební pes.  

Léky rozpuštěné v PET lahvi
Zdroj: ČT24/Celní úřad pro Liberecký kraj

Výroba drog v pohraničí

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály za rok 2013 upozorňuje na to, že drogové podsvětí ovládly hlavně zločinecké skupiny z Vietnamu, jež se odklánějí od pěstování konopí a aktivity přesouvají právě k výrobě pervitinu. Gangy podle policie vyrábějí pervitin zejména v příhraničních oblastech, kde se zvyšuje poptávka od zahraničních uživatelů drog.

Surovinou pro výrobu pervitinu je pseudoefedrin, který obsahují léky proti chřipce. V Česku se jejich prodej omezil, k dostání jsou na občanský průkaz. Volně prodejné jsou ale v Polsku. Odsud se dováží do Česka, kde se vyrobí samotná droga – ta pak putuje do Německa. V SRN se pervitin většinou označuje jako crystal. V Česku se podle odhadů ročně vyrobí až šest tun pervitinu. V roce 2013 se policii podařilo zachytit jen 69 kilogramů této drogy.

Podle mluvčího českého ministerstva vnitra Josefa Holka se momentálně v Polsku v legislativním procesu nachází návrh zákona, který by zavedl regulaci uvedených léčivých přípravků. To se ale v posledních letech stalo už dvakrát a v obou případech návrh v polském Sejmu narazil.