72 hodin pro dobrovolníky pomůže přírodě i těm, kdo pomoc potřebují

Praha - Do třetího ročníku akce 72 hodin, který začne dnešním a skončí nedělním polednem, by se mělo zapojit přes 20 000 dobrovolníků. Budou se podílet na více než čtyřech stovkách projektů v celém Česku, což je více než v předchozích letech. V Praze plánují organizátoři akce uklidit Senovážné náměstí nebo vysadit stromky v Chotkových sadech, v dalších městech pak vyrazí třeba za seniory nebo do lesů a na břehy řek, které dobrovolníci zbaví odpadků.

Přihlášené skupiny se na libovolně dlouho mohou pustit do činnosti, kterou pomohou druhým lidem, svému okolí nebo přírodě. Konají se například vystoupení v domovech pro seniory a sportovní turnaje pro děti z dětského domova, sázejí se dřeviny nebo se uklízejí parky a koryta řek.

  • „Máme projekty zaměřené na lidi, třeba v domovech seniorů nebo v klokáncích, potom máme projekty zaměřené na úklid a na přírodu potom máme projekty zaměřené na okolí, třeba na opravu dětských hřišť, malování ulic nebo třeba malování popelnic,“ řekl  místopředseda České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

Projektu se mohou zúčastnit organizované skupiny dětí a mladých lidí, ale také jejich rodiče, neformální skupiny či jednotlivci. Do předchozích dvou ročníků se zapojilo na 30 000 lidí. Tentokrát se nejvíce projektů přihlásilo v Jihomoravském kraji, kde se uskuteční padesát akcí. Jen o jednu méně je zaregistrovaných ve středních Čechách.

Jak vidí Češi dobrovolnictví?

  • 2/3 lidí považují dobrovolnictví za pozitivní
  • Jen 1/5 si myslí, že je to něco „divného“

V Praze samotní pořadatelé zorganizovali úklid Senovážného náměstí, parčíku na Florenci nebo cyklostezky u Rohanského nábřeží, bude se také vysazovat stromek v Chotkových sadech. Mezi jednotlivými stanovišti se budou dobrovolníci přesouvat v koloně automobilů, v níž nebudou chybět multikáry, traktor s valníkem a ani trabanty. Právě tyto východoněmecké vozy jsou jakýmsi symbolem letošní akce, která má motto „Brblat nestačí“. Jedním z patronů projektu, který pořádá Česká rada dětí a mládeže, je cestoval Dan Přibáň, který s trabantem procestoval Afriku, Jižní Ameriku a část Asie.

72 hodin pro dobrovolníky pomůže přírodě i těm, kdo pomoc potřebují (zdroj: ČT24)

A jak budou dobrovolníci pomáhat v dalších městech? Psohlavci 14 (Junák) se chystají na úklid okolí města, a to včetně jeho okrajových částí, Středisko volného času si v Holešově připravilo Deskohraní pro seniory – společně si v tamním domě pro seniory zahrají deskové hry a zavzpomínají nejen na mladá léta. Žáci a žákyně 8. B ze školy v Krupce si naplánovali úklid pietního místa Pochodu smrti, skauti z Neratovic se pokusí vyčistit okolí Kojetického lomu od odpadků. Kondoři a Kormoráni z vodáckých oddílů České tábornické unie zase vyčistí a vyklidí veřejný prostor, který je využíván organizovanými i neorganizovanými jednotlivci a skupinami dětí a mládeže před zahrádkářskou kolonií u Sika Nádražní ulice České Budějovice.

Definice dobrovolnictví

„Dobrovolnictví jako veřejně prospěšnou činnost chápeme jako ochotu člověka dát část svého času a sil ve prospěch potřebné organizace nebo člověka, aniž by s příjemcem pomoci byl vázán přátelskými či jinými vazbami. Z dobrovolné činnosti má přínos nejen její příjemce, ale i dobrovolník, kterému přináší nové přátelské vztahy, nové zkušenosti a dovednosti, někdy i částečné řešení problému nezaměstnanosti. Oblasti s největším zapojením dobrovolníků v současnosti jsou ekologická oblast, humanitární a lidských práv, sociální a zdravotní, kulturní, sportovní, vzdělávací a oblast práce s dětmi a mládeží.“

Zdroj: Dobrovolnik.cz