Oranžová Ostrava je minulostí. Vítězné ANO preferuje koalici s Ostravakem

Ostrava - Jedno z překvapení voleb je, že sociální demokraté po osmi letech ztratili dosud suverénně ovládanou Ostravu. Předvolební průzkumy to nenaznačovaly, o lídrovi ČSSD Lumíru Palyzovi se hovořilo jako o jasném budoucím primátorovi. I když vítězné ANO v čele s Tomášem Macurou zatím nevyloučilo možnost koalice se sociálními demokraty, pravděpodobnější varianta je, že se domluví s hnutím Ostravak a lidovci. Sociální demokracie zřejmě skončí v opozici.

Předseda hnutí ANO dnes prohlásil, že v Ostravě si model vládní koalice nepřeje, protože ČSSD tam nemá dobrou pověst. Narážel jistě na spojení reprezentantů strany s lobbistou Martinem Dědicem, kterého policie podezřívá z ovlivňování zakázek dopravního podniku a městské nemocnice prostřednictvím politiků. Několik měsíců před volbami vyšlo v souvislosti s vyšetřováním najevo, že právě špičky ostravských sociálních demokratů měly se stíhaným podnikatelem podezřele časté telefonické kontakty, které navíc zpočátku popíraly. Mezi lidmi, kteří si s ním telefonovali skoro denně, byl sociálnědemokratický hejtman Miroslav Novák, ale také kandidát na primátora Palyza a dvojka kandidátky Simona Piperková. Kritiku a výzvy k odstoupení z funkcí udiveně odmítali.

Kdo za to může? Asi Kajnar

Teď už mluví trochu jinak. „Musíme analyzovat příčiny neúspěchu a stranu očistit,“ řekl Palyza. ČSSD ztratila oproti roku 2010 téměř polovinu mandátů. Že by kvůli tomu odstoupil, o tom neuvažuje. Sociální demokracii v Ostravě podle něho poškodil svou negativní kampaní i odstupující primátor Petr Kajnar. „Měli jsme ho zbavit členství mnohem dřív,“ uvedl Palyza. Poté, co ho straníci vyloučili, založil Kajnar nové hnutí Ostravské forum a bývalé kolegy často kritizoval. K debaklu ČSSD se nevyjadřoval, s neúspěchem vlastní strany, která nezískala ani jeden mandát, se musel smířit. „Přenechám řízení Ostravy jiným. Asi to tak má být,“ řekl Kajnar.

Primátor Petr Kajnar půjde do voleb za nové hnutí Ostravské fórum, které nedávno založil.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Z vyjádření premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky plyne, že nebere ztrátu Ostravy lehce. Před volbami uvedl, že je to jedno z měst, ve kterém by si přál vítězství sociální demokracie. Když bylo v ostravské ČSSD dusno kvůli spojení jeho lidí s obviněným lobbistou, nezasáhl. Příliš se nevměšoval ani do tahanic s Kajnarem, který patřil k úspěšným politikům ČSSD - dvakrát jako lídr jasně bodoval. Po nástupu Adama Rykaly do vedení ČSSD v Ostravě si Kajnar a další dlouholetí regionální politici začali stěžovat, že byli nedemokraticky vyloučeni z další reprezentace strany. Skončilo to rušením některých buněk a žalobami napadajícími způsob sestavení kandidátek. Jedním z žalujících byl Kajnar, kterého straníci za trest vyloučili, někteří odešli sami. Vedení strany se jich nezastalo.

ČSSD v Ostravě vyčerpaná vnitřními spory

„Na řadě míst se sociální demokracie porazila sama vlastními spory. Pak jí chyběla energie na to, aby řešila problémy, které zajímají lidi. Zapouzdření sociální demokracie v řadě měst vedlo k tomu, že volební výsledek byl slabší, než jsme očekávali,“ snažil se teď hledat příčinu neúspěchu Sobotka. Za vzorový příklad sebevyčerpání ČSSD označil právě Ostravu.

Přestože šéf ANO Babiš prohlásil, že si v Ostravě koalici s ČSSD nepřeje, pravděpodobný budoucí primátor Tomáš Macura si socialisty nechává strategicky v záloze. „Vyjádření pana Babiše beru jako doporučení centrály. I my preferujeme koalici s hnutím Ostravak a dalším koaličním partnerem, která dle našeho soudu lépe umožní naplnit naše hlavní programové priority - boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky,“ uvedl Macura. Už předtím řekl, že ostravská ČSSD by musela projít silnou sebereflexí, aby dokázala, že chce totéž.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OSTRAVA
Zdroj: ČT24

Lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák je koalici s ANO nakloněn, vstřícný je i Palyza. A premiér označil Babišovo odmítnutí koalice ANO a ČSSD v Ostravě za krátkozraké. „Myslím si, že na vládní úrovni funguje koalice ČSSD, ANO a lidovců dobře a že by tak mohla fungovat i ve městech,“ řekl premiér. Babiš mu vzkázal, ať si udělá pořádek ve straně.

Karvinou, Havířov a Nový Jičín ČSSD uhájila

Zatímco v Ostravě nemá ČSSD co slavit, s odstupem zvítězila v Novém Jičíně. Sociální demokraté osloví nejdříve druhé hnutí ANO, jednat ale budou i s dalšími stranami s výjimkou ODS. Sociální demokraté vyhráli i v Havířově. I tam pravděpodobně budou vládnout další čtyři roky ve spolupráci s druhou KSČM. Vítězná ČSSD v Karviné se už prakticky dohodla na koalici se třetími komunisty. Druhé ANO předem odmítlo se sociálními demokraty spolupracovat.

Ostrava už není oranžová. (zdroj: ČT24)