Karlovy Vary na cestě k nové radě, v Budějovicích odklad

Karlovy Vary - V nejnavštěvovanějším z českých lázeňských měst se vítězná Karlovarská občanská alternativa (KOA), hnutí ANO a Karlovaráci dohodli na možné koaliční spolupráci. Ta by těmto subjektům vynesla pohodlnou převahu 20 hlasů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu. V Českých Budějovicích se dohoda vítězného hnutí ANO se sociálními demokraty a lidovci prozatím odkládá.

„Tyto tři subjekty se shodly na možnosti vytvoření dvacetičlenné koalice. Dohodly se na struktuře vedení města - devítičlenné radě, přičemž exekutivu tvoří primátor a tři náměstci,“ prohlásil k situaci v Karlových Varech primátor a lídr KOA Petr Kulhánek.

Do rady by se posadili čtyři zástupci KOA, tři zástupci ANO a dva z hnutí Karlovaráci. KOA by měla primátora a náměstka, prvním náměstkem primátora by byl zástupce hnutí ANO a jednoho náměstka by měli také Karlovaráci. „Dokud není podepsána koaliční smlouva, tak je vše otevřené,“ upozornil ale Kulhánek.

Podle Kulhánka ale jednání ještě nejsou u konce. „Rozpracována je diskuse o jednotlivých gescích v exekutivě. Všechny tři subjekty nyní mají zpracovat návrh programového prohlášení podle svých priorit a KOA rozešle návrh koaliční smlouvy k připomínkování. Gesce ve vedení města, návrh programového prohlášení a koaliční smlouvy projdou interním projednáním jednotlivých subjektů, které se následně sejdou k dalšímu jednání v pondělí 20. října,“ doplnil Kulhánek.

V Karlových Varech ve volbách dostala KOA 21,31 % hlasů a devět mandátů, ANO 15,38 % hlasů a šest křesel, Karlovaráci 11,86 % hlasů a pět zastupitelů. Za nimi skončila ČSSD s pěti mandáty, po třech mandátech získalo hnutí O co jim jde?! a KSČM. Se dvěma mandáty prošly do zastupitelstva zástupci ODS a ALTERNATIVY. KOA ztratila ve volbách své dva dosavadní koaliční partnery, TOP 09 a STAN, jejich kandidáti se do zastupitelstva nedostali.

Českobudějovický zádrhel odsouvá podobu radnice

To v Českých Budějovicích se zdálo, že město bude mít radniční koalici velmi rychle, a sice složenou ze tří vládních stran. ANO získalo přes 20 %, ČSSD o 5 méně a KDU-ČSL 5,53 %. Lidovci dostali nabídku na jedno místo neuvolněného radního v jedenáctičlenné radě, to jim ale nepřipadá adekvátní. Požadují uvolněný post nebo pozici náměstka. Vítězné hnutí ANO s požadavkem nemá obtíž, čeká se nyní, jak se k němu na čtvrtečním jednání postaví místní ČSSD.

Lídr hnutí ANO Jiří Svoboda pro ČT uvedl, že se sociálními demokraty se už dohodli na obsazení dosavadních pozic dvou náměstků. ČSSD přišla i s návrhem do koalice místo lidovců přibrat ODS, která v Českých Budějovicích obdržela jen o něco méně než KDU-ČSL - 5,41 % hlasů. „Byla by to jedna z variant, ale já předpokládám, že se nám podaří racionálně dohodnout na půdorysu vládní koalice, protože by to pro město bylo určitě výhodné,“ řekl Svoboda s odkazem na fakt, že tyto strany mají v gesci ministerstva, což by usnadnilo komunikaci mezi komunální a centrální úrovní.