Práci středočeských policistů má vylepšit nový dispečink

Praha – Společné operační středisko otevřela středočeská policie. Dispečeři z něj budou organizovat práci policistů v celém kraji, nahradí tak dosavadní okresní střediska. Vedoucí operačního odboru Radovan Vondráček očekává, že bude díky jednotné organizaci policie ve středních Čechách operativnější. Operátoři mají k dispozici také modernější vybavení včetně podrobnějších mapových podkladů.

Nové operační středisko policie ve Středočeském kraji vzniklo na jižním okraji Prahy ve Zbraslavi v rekonstruovaném policejním objektu. Celkové náklady na stavební práce i vybavení vyšly na 64 milionů korun, z toho téměř 30 milionů Kč zaplatila Evropská unie. „Tím, že se nestavěla úplně nová budova, se to malinko zlevnilo,“ poznamenal ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Práce policistů v terénu by nyní měla být lépe organizovaná, protože ve stejných prostorách pracují dispečeři linky 158, pracovníci vyčlenění pro jednotlivé okresy, dopravní policisté i vedoucí směn. Současně dostali dispečeři lepší techniku s modernějšími mapovými systémy a podklady. „Jsou vybaveny GPS polohou služebních vozidel, takže policista na základě oznámení je schopen rychleji rozhodnout o tom, která hlídka je vhodnější pro ten konkrétní zákrok,“ přiblížil vedoucí nového pracoviště Radovan Vondráček.

Pro volající se podle ředitele Kučery nic nezmění. Policisté díky technice rozpoznají, odkud jim dotyčný telefonuje. Díky systému GPS zároveň vědí, kde je v daném okamžiku nejbližší hlídka. Usnadní se i komunikace mezi policisty v případech, které jsou na hranici okresů.