Vytrvalec nebo svalovec? Lékaři umí vyčíst sportovní vlohy z genů

Olomouc - Ušetřit dětem trápení se sporty, pro které nemají vlohy, dokážou speciální testy DNA. V Česku je dělá několik klinik. Vycházejí ze zjištění vědců o určitém genu, na kterém poznají, jestli má člověk dispozice pro vytrvalostní sporty, jako je třeba běh nebo cyklistika, anebo pro rychlostní a silové sporty typu hokej či box. Genetické testy sportovních dispozic dělá například olomoucká klinika tělovýchovného lékařství.

„My nedokážeme konkrétně říct, jestli z toho člověka bude krasobruslař nebo hokejista. Ale dokážeme poznat, jestli bude lépe zvládat vytrvalostní zátěž, anebo silové sporty,“ vysvětloval primář Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace olomoucké fakultní nemocnice Dalibor Pastucha.

Konkrétně jde o vyšetření genu ACTN3, který je zodpovědný za tvorbu svalové bílkoviny alfa-actinin-3. Ta se podílí na schopnosti vyvinout intenzivní svalový výkon. Jak rozvinutá je tato schopnost, záleží na genetické výbavě každého člověka. U někoho dochází k deficitu této svalové bílkoviny, což způsobuje, že kontrakce svalových vláken jsou sice pomalejší, ale zase o to vytrvalejší. Na základě genetického testu sportovních dispozic se člověk dozví svou variantu genu ACTN3 - jestli má sklon k vytrvalosti, k rychlostním a silovým výkonům, anebo by mohl uspět v obou směrech. K vyšetření lékaři potřebují vzorek z ústní sliznice.

Proti neúspěchu a frustraci?

Test lze absolvovat v jakémkoliv věku, největší význam má ale u předškoláků, tedy dříve, než se dítě naplno zabere do nějakého sportu, který by nemusel být vzhledem k dispozicím vhodný. „Na takový test by měli děti poslat především ti rodiče, kteří mají s jejich sportovní kariérou velké plány. Některé dítě šíleně dře a snaží se, přesto nevynikne a je z toho frustrované. A ještě k tomu musí čelit zklamání rodičů,“ uvedl amatérský cyklista Martin Stejskal.

Sportovní vlohy čtou lékaři z genů

Zájem o toto vyšetření zatím není moc velký. Rodiče spoléhají na vlastní úsudek a především to, jestli dítě vybraný pohyb baví. „Kolem první třídy jsme dali synovi vybrat z několika sportů. Trvali jsme jen na tom, že se vybrané disciplíně bude věnovat pravidelně,“ uvedla matka jedenáctiletého Filipa Simona Prstková. Teď hraje chlapec tenis a zároveň trénuje kickbox, což jsou právě dva protichůdné sporty. Až se bude rozhodovat, čemu dá přednost, mohla by mu pomoci právě analýza sportovních dispozic.

Trenéři jsou přesvědčeni, že vlohy dítěte poznají i bez genetiky. Podle toho, jak se dítě pohybuje. „Záleží na technice běhu, ovládání horní části těla, nohou, stabilizačních schopnostech,“ líčil vedoucí trenér Fotbalové asociace České republiky pro Olomoucký kraj Oldřich Vitonský.