Vrazi expolicisty Tofla půjdou na 19 let za mříže

Brno – Devatenáct let stráví ve vězení Radek Sobotka a Tomáš Trkan. Krajský soud v Brně je poslal za mříže za vraždu bývalého policisty Michala Tofla. Dvojice ho v roce 2010 zastřelila samopalem před jeho domem v Žebětíně. Soudy se případem zabývaly už podruhé. Sobotka s Trkanem už dříve dostali stejný trest 19 let vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zrušil a nařídil nové projednání.

„Sobotka přechovával zbraň a jiného usmrtil kvůli majetkovému prospěchu. Trkan k tomu vzbudil úmysl,“ zaznělo v rozsudku. Radek Sobotka dostal za nedovolené ozbrojování a vraždu 19 let, Trkan dostal stejný trest za navádění k nedovolenému ozbrojování a vraždě. Pozůstalým a pojišťovně pak musí uhradit celkem tři čtvrtě milionu korun.

Sobotka svaluje vinu na Trkana a Trkan na Sobotku. Podle žalobkyně Vladimíry Novotné je Sobotkova obhajoba ryze účelová ve snaze se vyhnout trestu. Trkanův obhájce Roman Šteffel odcházel od soudu nespokojený, protože pro klienta žádal mírnější trest s poukazem na to, že ze samopalu vypálil na Toflovo auto 11 nábojů Sobotka, a ne Trkan. „Zvážíme další postup. Podíl mého klienta na vraždě možná byl, ale nevraždil,“ řekl Šteffel.

Rozsudek není pravomocný, žalobkyně i odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Mohou se znovu odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Jak vidí verdikt soudu obhájci Trkana a Sobotky (zdroj: ČT24)

Byl expolicista hlavou gangu?

Bývalý policista jihomoravské hospodářské kriminálky Michal Tofl byl zavražděn v červnu roku 2010, když před jeho domem rozstříleli útočníci samopalem jeho vůz. Tofl byl s prostřelenou hlavou na místě mrtvý. Auto pak ještě narazilo do sloupu.

Po dvou letech vyšetřování Toflovy vraždy policie obvinila celkem tři podezřelé: brněnského podnikatele Petra Bezděkovského, jenž si měl vraždu kvůli sporům o peníze údajně objednat, jeho řidiče a vyhazovače Tomáše Trkana a Radka Sobotku, který byl tehdy ve vězení. Zadržený podnikatel Bezděkovský se v olomoucké vazební věznici oběsil.

Na základě vyšetřování vraždy Michala Tofla policisté rozkryli řadu případů vydírání jihomoravských podnikatelů. Případ pak vešel ve známost jako „Toflův gang“. Kauzu soudy řešily v samostatném líčení, v únoru letošního roku ale soudci Krajského soudu v Brně rozhodli, že žádná organizovaná činnost nebyla mezi jednotlivými obžalovanými prokázána, nic jako „gang“ tedy podle soudu neexistovalo. Za jednotlivé trestné činy nicméně soud poslal v únoru 11 lidí na tři roky až devět let do vězení.

Šlo o stamiliony

Případ Michala Tofla úzce souvisí s kauzou Edbusy. V ní dvojice podnikatelů z Brněnska –Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Naivním lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu. Pachatelé tak od důvěřivých lidí vybrali 550 milionů korun. Celkem dvanáct a půl tisíce poškozených se nikdy svých peněz nedočkalo.

Část peněz se povedlo pachatelům vyvést za hranice, o což se měli postarat právě Tofl se svým známým Petrem Bezděkovským. Následné spory o tyto peníze pak zřejmě stály Tofla život. Původně Toflův „obchodní partner“ Bezděkovský se v červnu 2012 oběsil v olomoucké vazební věznici. A do třetice další podezřelé úmrtí z Toflova okolí - soudce Krajského soudu v Brně Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy soudil, se v lednu 2012 přímo v soudní budově oběsil.