Ve vybuchlém skladu stále doutnají ohniska o teplotě 140 stupňů

Vlachovice - Pyrotechnici už se dostali až k epicentru výbuchu ve skladu ve Vrběticích, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Sklad munice, který měla od armády pronajatý soukromá firma Imex Group, zničil výbuch minulý týden ve čtvrtek. Dva zaměstnanci firmy, kteří měli být v době výbuchu uvnitř areálu, jsou stále pohřešovaní. Likvidace nevybuchlé a uskladněné munice bude hasičům a pyrotechnikům trvat zřejmě několik dalších dnů.

„Průzkum bezpilotním přístrojem a jím pořízené snímky ukázaly, že je již zčásti možné vydat se přímo do trosek postiženého skladu. Vzhledem k tomu, že fyzická kontrola termokamerou ukázala stále několik doutnajících ohnisek o teplotě až 140 stupňů Celsia, byl pohyb policistů přímo v centru zničeného skladu extrémně nebezpečný,“ popsala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Policejní odborníci se až k epicentru výbuchu podívali už během pondělka, dnes se s tím kvůli vysoké teplotě v místech exploze nepočítá.

V průběhu dnešního dopoledne se z areálu ozvaly další dva výbuchy. „Předpokládáme, že se výbuchy ozvaly právě z ohnisek, která doutnají,“ myslí si Kozumplíková. Pyrotechnici v areálu nadále pracují, čistí přístupové cesty a oblasti kolem budov. Už v pondělí také potvrdili, že do ovzduší neunikají nebezpečné radioaktivní látky.

Průzkum areálu muničních skladů začal v sobotu. Podle Kozumplíkové pyrotechnici za pomocí bezpilotního stroje, takzvaného dronu, obrněného vozu policie a hasičského tanku již prohlédli asi tři čtvrtiny areálu. Tvoří ho zhruba 40 objektů, v desítce z nich jsou uskladněné různé druhy munice - od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní, dělostřeleckou munici až po letecké pumy.

„Některou munici pyrotechnici na místě zneškodnili, proto se okolím Vrbětic ozývaly nepříliš silné detonace. Co není potřeba hned odpálit, pyrotechnici skladují a potom tuto munici naráz odvezou,“ dodala mluvčí. U některých budov bylo zjištěno, že munice střechou pronikla dovnitř. Podle Kozumplíkové ale žádné nebezpečí z poškozených budov nehrozí.

Průzkum areálu a likvidace nebezpečné munice potrvá několik dnů. Na pomoc by měl nově dorazit i vyprošťovací tank hasičů. „O způsobu nasazení tohoto téměř čtyřicet šest tun vážícího speciálu s posádkou dvou mužů, rozhodnou policejní pyrotechnici podle aktuální potřeby na místě zásahu,“ potvrdil mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Pokud to podmínky dovolí, mohli by koncem týdne začít v místech exploze pracovat kriminalisté a vyšetřovatelé. „Začnou zjišťovat příčiny exploze a budou pátrat po obou pohřešovaných mužích,“ dodala policejní mluvčí.

Výbuch a následný požár zničily sklad munice ve čtvrtek dopoledne. Areál má v pronájmu ostravská firma Imex Group. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun.

Události: Pyrotechnici se dostali do epicentra výbuchu (zdroj: ČT24)