Boj o milionové pronájmy v Pařížské ulici skončil u soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 zasáhl do pronájmů v nejdražší ulici Prahy. Předběžným opatřením zakázal místní radnici uzavřít smlouvu týkající se jednoho z obchodů v Pařížské. Na pochybnosti upozornil neúspěšných zájemce. Roční nájem prostor, které obchod využívá, dosahuje téměř dvaceti milionů korun.

Pařížská ulice- luxus a nablýskané výlohy světoznámých značek. Realitní odborníci dokonce ulici zařadili mezi třicítku nejlukrativnějších na světě. Kolem obecních prostor v nejdražším místě bulváru už ale několik týdnů zuří zákulisní boj. Radní totiž těsně před volbami schválili smlouvu na prodloužení pronájmu téměř 300 metrů čtverečních firmě Louis Vuitton. Ta přitom původně nabídla až čtvrtou nejvyšší cenu.

Společnost Louis Vuitton sice navýšila nabídku o tři miliony korun a o zhruba dva miliony tak přeskočila svého konkurenta firmu Lobos, vše ale proběhlo až dva měsíce po vyhlášení záměru pronájmu prostor. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) v tom problém nevidí. „Z hlediska zákona je tady všechno v pořádku a nedovedu si představit, že by nám nějaký soud mohl nařídit, abychom uzavřeli smlouvu, která je o dva miliony ročně nižší,“ konstatoval.

Neúspěšný uchazeč se ale obrátil na soud. „Pokud bylo ukončeno výběrové řízení a byli jsme jako vítězové vyzváni ke složení kauce, tak by už do toho nikdo dál určitě neměl vstupovat,“ řekl České televizi jednatel firmy Lobos Martin Vlk. Soud následně radnici zakázal smlouvu se světoznámou módní firmou prodloužit. „Respektuji ho, já se těžko mohu vyjadřovat k rozhodnutí soudu,“ reagoval Lomecký.  

Lobos mluví o dodatečné manipulaci s cenou. Radnice se ale hájí, že nešlo o klasické výběrové řízení, ale pouze o záměr, který se řídí jinými pravidly. Společnost Louis Vuitton se k celé kauze přes opakované dotazy dosud nevyjádřila. Do končeného verdiktu soudu ale v lukrativních obecních prostorách zůstane.

Podivné nájmy v Pařížské (zdroj: ČT24)