Tanky v chráněné oblasti: Žádná katastrofa, ale pomoc ohroženým druhům

Hradec Králové – Sběratelé vojenské techniky dostali příležitost provětrat své „mazlíčky“ na bývalém tankodromu. Staré obrněné transportéry a tanky vyrazily do bývalého cvičiště Plachta v Hradci Králové. Požádali je o to ochránci přírody. Tím, jak se terén utvářený léta právě vojenskou technikou začal vracet k obvyklé podobě, začaly z něj mizet druhy, které jsou k vidění jen výjimečně a svědčí jim půda rozrytá pásy či koly těžkých transportérů.

Tank T55, sedm bojových vozidel pěchoty, ale i nákladní tatry a gazíky objížděly dvoukilometrovou trasu v chráněném území Na Plachtě. Jejich úkolem bylo upravit terén tak, aby vypadal jako v dobách, kdy bylo na Plachtě vojenské cvičiště. Pokračovat budou ještě v příštích dvou dnech. Majitele vojenských vozidel o to požádali ochránci přírody, podle kterých je pro zachování místních unikátních druhů třeba obnovit rozrytou krajinu s mokřady a tůněmi. „Jde nám o to, narušit povrch, obnažit písky. Do vyježděných kaluží se vrátí třeba kriticky ohrožené žábronožky a listonozi,“ uvedl ekolog Martin Hanousek.

Královéhradecká radnice nebyla z manévrů staré vojenské techniky příliš nadšena, Agentura ochrany přírody a krajiny, která dnes o Plachtu pečuje, však získala povolení na krajském úřadu. „Je to zásah, který vypadá drasticky, ale ve svém důsledku pro ty živočichy je přínosem,“ zdůraznila Blanka Mikátová z agentury.

Transportéry brázdily chráněnou oblast pro lepší život žab (zdroj: ČT24)

Sběratelé z Klubu přátel vojenské techniky potom získali vzácnou příležitost vyjet do terénu, pro který jsou jejich transportéry a tanky určeny. „Míst pro jízdu s těmito vozidly stále ubývá, většina vojenských prostorů se převedla do soukromého vlastnictví. Takže pro nás je to příležitost svézt se, trochu se vyřádit,“ podotkl sběratel Petr Kala.

Transportéry ve starých barvách československé armády se na Plachtě neobjevily poprvé, akce se opakovala po dvou letech. Nepřijely ani naposled. Za rok nebo za dva chtějí ochránci neobvyklý zákrok ve prospěch ropuch a listonohů zopakovat.