Liberecké Koloseum už není památkou, jeho rekonstrukce může pokračovat

Liberec – Ministerstvo kultury vyškrtlo budovu Kolosea v Liberci ze seznamu památek. Končí tak spor kolem jeho rekonstrukce. Majitel ji zahájil bez dohledu památkářů. Povolily ji totiž úřady, které v průběhu let zapomněly, že je objekt památkou.

Budova spojená se začátky dělnického hnutí v Liberci nemá podle úředníků žádnou architektonickou hodnotu. „K zápisu domu mezi kulturní památky došlo pouze z politických důvodů,“ uvedla Petra Ulbrichová z oddělení ochrany kulturních památek na ministerstvu kultury.

Končí tak spor ohledně rozsáhlých oprav, které na jaře kritizovali památkáři. Plastová okna a zateplení fasády polystyrenem podle nich budovu zhyzdily. „Z pohledu památkového zákona je to nezákonná úprava kulturní památky. To znamená, že orgán památkové péče musí zahájit správní řízení,“ říkal v dubnu ředitel Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

Oprava libereckého Kolosea
Zdroj: ČT24

Objekt vlastní Mezinárodní centrum Universium. Zaměstnává lidi s postižením a zajišťuje jim také asistenci. Na veškeré práce měla neziskovka od začátku povolení. Dotčené úřady totiž v průběhu let zapomněly, že je budova Kolosea památkou. Teď může rozsáhlá oprava za 30 milionů dál pokračovat. „Pro nás je to hlavně velká úleva, protože několikaměsíční tlak byl velmi vysoký,“ říká mluvčí Universia Jana Šrytrová.

Stavební práce se zaměřily nejen na samotný objekt, ale také na přilehlý park. Po letech, kdy byl zanedbaný a nevyužitý, se znovu otevře veřejnosti.

Ministerstvo vyškrtlo libereckou budovu ze seznamu památek (zdroj: ČT24)