Rozhledna ze skokanského můstku přivítá v létě první turisty

Zadov - Rozhledna na Zadově bude po dlouhých letech znovu zpřístupněna turistům. Po rekonstrukci by se měla otevřít na začátku letní sezony 2015. Náklady na obnovu unikátního objektu, který vznikl z bývalého skokanského můstku, činí pět milionů korun. Výhled nabídne z výšky 1 109 metrů.

Bývalý skokanský můstek byl zpřístupněn turistům v roce 1993. Rozhledna ale v provozu nevydržela dlouho a po pár letech byla kvůli havarijnímu stavu uzavřena. „Po převzetí majetku po bývalé ČSTV jsme řešili, jak s rozhlednou naložit. Byla ve velmi špatném stavu a dlouho se nám nedařilo sehnat na její opravu peníze,“ uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Projekt ale nakonec získal dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad, který stavbu z poloviny zaplatí.

Rozhlídková plošina se nachází 32 metrů nad zemí, tedy v nadmořské výšce 1 109 metrů. Původní vzhled můstku zůstane zachován, nosná konstrukce mimo jiné získá antikorozní nátěr. Součástí projektu je například i výměna stávajícího přístupového ocelové schodiště a zábradlí za titanzinkové. Z místnosti, která dříve sloužila jako ohřívárna pro sportovce, by měl být bufet. Vyhlídková plošina se ale musí rozebrat a postavit znovu.

Stavba z roku 1978 je totiž v dezolátním stavu, dřevěné schody a podlahy nejvyšších pater se rozpadají. „Jsem rád, že toto zařízení bude znovu naplno sloužit návštěvníkům, kteří se z věže budou moci bezpečně pokochat okolní překrásnou krajinou. Lidé totiž mnohdy nerespektovali zákaz vstupu na věž a zbytečně riskovali,“ dodal Jansta.

Rozhledna na skokanském můstku nabídne výhled z 1 109 metrů (zdroj: ČT24)