Sportovní redaktor často pracuje z postele - bojuje s vážnou nemocí

Jindřichův Hradec – Přestože Roman Pišný bojuje už několik let s progresivní svalovou dystrofií a dýchá jen s pomocí plicního ventilátoru, veškerý čas věnuje své největší zálibě – sportu a psaní o něm. Přitom Romanovu redakci často tvoří jeho postel, kam se mu prostřednictvím emailů nebo SMS zpráv sbíhají informace z celého regionu. Roman se coby sportovní redaktor stal nejlepším českým handicapovaným zaměstnancem pro letošní rok v soutěži Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Roman Pišný je kvadruplegik a je kontinuálně napojený na plicní ventilátor, trpí progresivní svalovou dystrofií Beckerova typu. Profesi sportovního redaktora ale věnuje - navzdory svému handicapu - veškerý volný čas. „Protože, co jiného má člověk dělat?“ říká. Kvůli onemocnění už Romanovi prsty úplně neslouží. Do klávesnice počítače proto písmena vyťukává pomocí tužky. Jeho Otec Vincent Pišný říká, že Roman často prací stráví celou noc.

Protože se Roman mnohdy nemůže na sportoviště fyzicky dostat, využívá svých známých: „Je to jednoduché, v současné době je spousta technických možností.“ Články tedy zpracovává podle textových zpráv nebo podle emailů. „Ale rád jezdím normálně na sportoviště a o to je to potom rychlejší.“

Při otázce na oblíbený sport má Roman překvapivou odpověď: „Já bych nejradši dělal zpravodajství z ragby, protože tam se mi hrozně líbí férovost hráčů – že to nikdo nezneužije.“ Dále Roman obdivuje cyklistiku: „To je sport, kde lidi na té trati nechávají úplně celé srdce.“

Roman je v Jindřichově Hradci známým znalcem sportu a organizátorem sportovních akcí. Je externím redaktorem Jindřichohradeckého deníku, dodavatelem obrazového zpravodajství Týdeníku Jindřichohradecka či také externím zpravodajem pro okres Jindřichův Hradec v portálech Jihočeský sport a Jihočeský fotbal. V neposlední řadě také kompletně zpracovává sportovní rubriku Jindřichohradeckého zpravodaje. 

Ke svému onemocnění Roman říká: „Já to mám tak, že se nedívám za sebe, prostě žiju den, který zrovna přišel, nekoukám se, co bude nebo co mám očekávat od budoucnosti, protože kdybych se tímhle měl trápit, to by člověk ani nemusel existovat.“

Své články posílá Roman do redakce místního deníku e-mailem. Zdeněk Prager, šéfredaktor Deníku Jindřichohradecka, k tomu říká: „Roman Pišný, to je velká kapacita na regionální sport. Já si bez něj nedokážu spolupráci momentálně ani představit.“ Roman se specializuje na „okrajové“ sporty, má na ně víc času. „A navíc, jak je trošku pedant, tak to všechno vždycky má zpracované úplně do podrobna, včetně analýz, včetně statistik,“ doplňuje Zdeněk Prager. Závěrem dodává, že bez Romana by momentálně regionální sport v Jindřichově Hradci nebyl takový, jaký je.

O Romana, který žije na sídlišti v přízemí panelového domu, se starají otec se synem. Podle nich není náročný, nejvíce ho potěší dobrá káva. O sportu píše Roman více než dvacet let. Jeho pokoj je plný cen a pohárů, na okně stále visí zmenšený dres hokejbalového Olympu. 

Ocenění NFOZP

Tituly Zaměstnanec roku osobám se zdravotním postižením byly letos rozdány už počtvré. Soutěž probíhala ve dvou kategoriích: Zaměstnanec roku z chráněného trhu práce a Zaměstnanec roku z běžného trhu práce. V první kategorii uspěla Petra Helebrantová z OZP Akademie, ve druhé kategorii Roman Pišný z Městského úřadu Jindřichův Hradec.

Do soutěže přihlásila Romana šéfredaktorka Jindřichohradeckého zpravodaje Marcela Kozlová. „Je pracovitý, precizní, spolehlivý. Ale oceňuji především jeho lidské vlastnosti,“ vysvětlila svou motivaci. Vítězství v soutěži o nejlepšího handicapovaného zaměstnance Romana těší. „Já to beru tak, že si někdo všiml, že existuje někdo, kdo třeba dělá něco navíc. Já bych taky mohl zůstat sedět a koukat na televizi, nedělat nic. Ale mně by to přišlo takové hloupé.“ A Roman má teď i další cíl - chce pomoci vyřešit spory v místním mládežnickém hokeji. Dva oddíly se tam totiž přetahují o mladé hráče.

Oceněný sportovní redaktor (zdroj: ČT24)