Na Žižkově jde vítězné hnutí do opozice, Jižní Město povede velký kritik radnice

Praha – Hnutí Žižkov (nejen) sobě (ŽnS), které vyhrálo volby v Praze 3, nezasedne v nové radě městské části. Na koalici se dohodly TOP 09, ČSSD a ODS, které mají dohromady těsnou většinu jednoho hlasu, vládu jim však zajistí ještě podpora uskupení Volba pro města. Na pokračování ve funkci tak má naději starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Naopak v Praze 11 vítězné Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) v koalici bude, a to společně s ANO a TOP 09, v opozici naopak skončí dřívě vládnoucí ODS i sdružení Jižní město – náš domov, za které kandidoval dosavadní starosta Dalibor Mlejnský.

Praha 11: Kritik radnice bude starostou

Hnutí pro Prahu 11 vede dlouholetý kritik jihoměstské radnice Jiří Štyler, který se nyní sám stane starostou. Na koalici se dohodl s ANO a TOP 09, které ve volbách skončily za HPP 11 na druhém a třetím místě. Rada městské části bude mít v následujícím volebním období devět členů, strany si posty rozdělí v modelu 4-3-2, nejvíce křesel včetně starosty připadne Štylerovu hnutí. Ustavující jednání zastupitelstva se bude konat 10. listopadu a budou na něm zvoleni jak noví radní, tak starosta.

Dosud vedla Prahu 11 koalice ODS a ČSSD, v radě zasedali i bývalí členové stran, kteří z nich během volebního období vystoupili. Patřil k nim i starosta Mlejnský, který nyní kandidoval za sdružení Jižní město – náš domov, které získalo ve volbách tři mandáty. HPP 11 obsadila v 45členném zastupitelstvu osmnáct křesel, ANO devět křesel, TOP 09 pět, ČSSD čtyři a po třech mají kromě Mlejnského sdružení také KSČM a ODS.

Dalibor Mlejnský
Zdroj: ČT24

Praha 3: Vítězné hnutí jde do opozice

Žižkov a část Vinohrad se naopak přidají k místům, kde nevládne vítěz komunálních voleb, které proběhly před třemi týdny. TOP 09, která je nyní v zastupitelstvu druhá nejsilnější, ukončí spolupráci s Žižkovem (nejen) sobě a uzavře spojenectví s ČSSD a ODS, přestože je ta spojena s problematickými kauzami minulosti, proti kterým se před volbami TOP 09 vymezovala. Koalice proto sklidila kritiku lídra ŽnS Matěje Stropnického. „TOP 09 založila kampaň na heslech, že vyžene žižkovské kmotry z radnice, otázkou tak je, zda je na radnici nechce přivést zpátky,“ řekl ještě před uzavřením dohody.

Matěj Stropnický
Zdroj: ČT24

Podle Vladislavy Hujové ale ke vzniku koalice s občanskými a sociálními demokraty, kterou podpoří také zastupitelé Volby pro město, vedla především vyjednávací taktika ŽnS. „ŽnS vyjednávala téměř se všemi subjekty a za námi přišla včera, až když ji všichni odmítli,“ tvrdí Hujová. Problém byl pro TOP 09 požadavek ŽnS na starostenský post pro Matěje Stropnického. Až ve čtvrtek odpoledne nabídlo hnutí výměnu za jiného člena ŽnS Ondřeje Ruta, který by mohl být pro TOP 09 přijatelnější. Podle starostky ale přišla nabídka pozdě, hodinu před tím, než mělo vedení strany rozhodnout o spolupráci s ČSSD a ODS.

Matěj Stropnický naopak vidí odsunutí ŽnS, který sdružuje Stranu zelených, Starosty a nezávislé a KDU-ČSL, jako logický důsledek obav dalších stran ze změn, které plánoval. „Tak jako Jan Farský, tak jako další aktivisté nebo bojovníci za určité zásadnější změny, nejenom změny v mezích zákona, jsou lidé, kteří jsou po volbách obcházeni – zejména vyhrají-li. Nás je možné strpět ještě jako slabší koaliční partnery,“ je Stropnický přesvědčen.

Ve volbách v Praze 3 vyhrál Žižkov (nejen) sobě, který získal jedenáct mandátů z 35. Druhá TOP 09 má osm zastupitelů, ODS a ČSSD po pěti. Po dvou mandátech potom získaly Strana svobodných občanů, KSČM a Volba pro město. Nová koalice tedy bude mít těsnou většinu 18 hlasů, s podporou Volby pro město potom 20 hlasů.