Kopidlnská radnice zaměstnává vlastní dělníky – šetří tak

Kopidlno (Jičínsko) – Netradičním způsobem začala kopidlnská radnice šetřit na menších investicích. Využila nabídku skupiny zaměstnanců technických služeb, kteří začali provádět například opravy fasád či chodníků sami namísto pracovníků externích firem. Podle radnice je to levnější, podle obyvatel přitom i kvalitní. Sousední větší města však o inspiraci neuvažují, zadávání stavebních prací zaměstnancům radnice pro ně již tolik výhodné není.

Kopidlno zaměstnává vlastní dělníky (zdroj: ČT24)

Zadáváním veřejných zakázek svým vlastním zaměstnancům kopidlnská radnice výrazně šetří peníze. V případě stavby veřejného osvětlení v místní části Drahoraz mělo městské vedení přímé srovnání, protože se původně poohlíželo po stavební firmě. „Když člověk vidí cifru, kterou si firmy počítají, tak si myslím, že to můžeme udělat daleko levněji,“ řekl Luděk Lhoták z kopidlnského městského úřadu. Radnice uvedla, že nasazením vlastních lidí ušetřila zhruba milion korun.

Skupinka zaměstnanců technických služeb svou pomoc radnici sama nabídla – byli přesvědčeni, že jako zaměstnanci města mohou dělat víc než jenom natírat, uklízet nebo sekat trávu. „Od opravy multikáry přes elektriku, zdění, všechno zvládneme,“ řekl městský dělník Josef Piroutek. Město takto svépomocí kromě výstavby veřejného osvětlení také opravilo několik chodníků. Externí firmy najímá město až na větší akce.

Ačkoli se model zaměstnávání vlastních dělníků v Kopidlně osvědčil, většího rozšíření se patrně nedočká. Například v nedalekém Jičíně jsou přesvědčeni, že to, co funguje ve dvoutisícovém městečku, by se jen stěží ujalo v patnáctitisícovém okresním městě – ulice jsou delší a frekventovanější a je jich více. „Nedovedeme si představit, že bychom takové práce zadávali zaměstnancům města,“ shrnula mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.