Vláda posílá do Vrbětic vojáky, pohlídají vybuchlý sklad

Praha/Vlachovice – Okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích bude střežit armáda. Rozhodla o tom vláda na svém dnešním jednání. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) má v příštích dnech asi stovka vojáků neprodyšně uzavřít celý areál. Vrbětice jsou místní částí Vlachovic na Zlínsku, před dvěma týdny tam vybuchl a vyhořel sklad munice. Premiér dnes upřesnil, že podle odhadu bezpečnostních složek bylo v areálu uskladněno až 15 tisíc tun munice.

Vojáci by měli střežit areál ve Vrběticích tak, aby nebyl nikdo zraněn nebo nepřišel o život, řekl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Policisty posílí sto vojáků Armády ČR. Předpokládám, že v příštích dnech by se mohli velmi rychle přesunout na místo,“ uvedl Sobotka. Podle ministerského předsedy případ navíc ukázal na „bílá místa“ v legislativě týkající se nakládání s municí, protože muniční areál nebyl zahrnut do krizových plánů integrovaného záchranného systému. Ministr vnitra proto dostal od premiéra měsíc na to, aby jeho úřad vypracoval analýzu možných nedokonalostí v zákonech o nakládání s municí. Zároveň premiér uvedl, že by v sobotu rád Vrbětice osobně navštívil.

Ani po dvou týdnech od výbuchu nemohou ve Vlachovicích naplno pracovat pyrotechnici, epicentrum totiž zůstává žhavé. Na začátku jeho teplota dosahovala až 1400 stupňů, nyní jiýž klesla na 80 až 90 stupňů Celsia. O víkendu se z areálu bývalých muničních skladů opět ozvalo několik neřízených explozí. „Pyrotechnici zjišťují, co přesně je jejich spouštěčem a proč stále neustávají. Denně vyrážejí ke kontrole terénu a likvidují nalezenou nebezpečnou munici. V okolí epicentra jsme nainstalovali další kameru k nepřetržitému záznamu procesů, jež v něm probíhají. Záznam ze sledování budou denně vyhodnocovat, aby zjistili, jaké reakce se v epicentru vyvíjejí,“ uvedla mluvčí zlínských policistů Monika Kozumplíková.

Okolí zůstává uzavřené a hlídané policií. I přesto se o víkendu pokusil do areálu dostat opilý mladík, který si chtěl přes les zkrátit cestu domů. „Provedená dechová zkouška prokázala 2,18 promile alkoholu. Po nějaké době jej muži zákona předali rodičům,“ dodala Kozumplíková.

ČT: kolem muničních skladů jezdila závodní auta

„Nedávno byl poblíž Zlína spuštěn projekt s názvem Rallyarena. Přináší tratě k testování soutěžních vozů a krytou halu s dostatečnými prostory k servisnímu zázemí. Areál se nachází na trase Zlín – Slavičín – Vlachovice mezi obcemi Bohuslavice nad Vláří a Vrbětice. Největší výhoda rallyareny se skrývá v tom, že se jedná o uzavřený a veřejnosti nepřístupný areál, který je možno využít bez vyřizování nutných povolení, obíhání úřadů a rušení občanů, jimž motorismus příliš neříká,“ lákal v roce 2010 článek na webu autosport.cz na novou testovací trať. Fotky dokazují, že se mezi sklady ve vrbětickém areálu jezdilo a pohybovaly se tam desítky lidí. Informaci teď bude vyhodnocovat policie.

Odstranění následků potrvá měsíce

Ministři mezitím prověřují nájemní smlouvy, způsob uložení materiálu nebo kontrolují evidenci jeho vlastníků. Policie už vyzvala nájemce skladů k vyklizení budov a odvozu munice. Pokud tak firmy samy neučiní, ujistili ministři místní obyvatele, že zasáhne stát a uskladněnou munici odveze na vlastní náklady. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ale všechny firmy s policií komunikují a mají zájem věc řešit.

Odvoz munice bude nicméně trvat několik měsíců. Materiál, který hořel, není možné hasit a musí se čekat, až vychladne. Premiér dnes navíc uvedl, že podle nových odhadů mohlo být v celém areálu až 15 tisíc tun munice. Je otázkou, zda je pro takové množství materiálu v Česku dost místa. „Armáda ČR v tuto chvíli aktivně využívá 7 muničních skladů, které jsou plně obsazené. Není možné do nich navážet další materiál,“ uvedl v pátek mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Ministr Chovanec už mluví o zavedení nových pravidel, protože v některých skladech bylo možná uloženo víc, než povolují limity. Právě nedostatek legislativy kritizovali ve sněmovně zástupci opozice. Policie začne muničním skladům i konkrétním společnostem věnovat zvýšenou pozornost. V Česku jsou takových firem až tři tisíce, jejich kontrole se věnuje asi 50 proškolených policejních specialistů. „To je samozřejmě nepoměr. Je nutné, aby se systém zprůhlednil,“ uvedl Sobotka.

Požár a následná exploze otřásly skladem ve Vrběticích ve čtvrtek 16. října. Podle pozdějších zjištění vybuchl sklad č. 16, který měla v nájmu ostravský firma Imex Group. Dva její zaměstnanci, kteří byli v době exploze v areálu, se stále pohřešují. Výbuch srovnal se zemí sklad i jeho nejbližší okolí, podle odhadů explodovalo asi 57 tun munice. Dalších 12 skladů bylo výbuchem poškozeno. Škoda se zřejmě pohybuje v desítkách milionů korun.

Skladový areál jeho správce, Vojenský technický ústav, pronajímá soukromým firmám. Kromě Imex Group jsou v areálu v pronájmu ještě další čtyři společnosti. V areálu je celkem stovka objektů, z nich 30 je určeno k uskladnění a rozebírání munice. V areálu bylo podle odhadů 15 tisíc tun munice všech druhů - od pěchotní přes munici po ruční protitankové zbraně - a dělostřeleckou až po letecké pumy. Lidé z okolí skladu teď požadují co nejrychlejší odvezení nevybuchlé munice. Začali dokonce sbírat podpisy pod petici.