V Lomu na Strakonicku mají po letech pitnou vodu

Lom (Strakonicko) - Obyvatelům obce Lom na Strakonicku po pěti letech teče z vodovodu opět pitná voda. Od roku 2009 si tam lidé museli pitnou vodu kupovat, z kohoutků jim tekla jen voda užitková. Obec, která měla dosud povrchové studny a vrty, byla teď napojena na vodárenskou soustavu Jižní Čechy, kterou zásobuje voda z římovské přehrady a úpravny Plav.

Obec sice disponovala povrchovými studnami a vrty, ale voda neměla parametry pitné vody. Přitom nový vrt byl 50 metrů hluboký, ale i on obsahoval nekvalitní vodu s dusičnany a mangany. Na stavbu a provozování vlastní úpravny neměla obec peníze.

Jihočeský vodárenský svaz (JVS), který sdružuje přes 250 měst a obcí, delší dobu plánoval prodloužení vodárenské soustavy na sever Písecka, kde mají obce dlouhodobě problémy s kvalitou a dostatkem pitné vody. Na úvodní etapu získal dotaci 12 milionů korun od ministerstva zemědělství, která pokryla polovinu nákladů.

V Lomu mohou konečně pít plnými doušky (zdroj: ČT24)

V závěru roku 2013 mohl projekt napojení této části kraje na jihočeskou soustavu začít. „Byl předpoklad, že bude stát asi 40 milionů. Nám se podařilo vysoutěžit projekt za 24 milionů,“ přiblížil ředitel svazu Antonín Princ.