V Dukovanech netěsní potrubí. Budou odstaveny dva bloky

Dukovany (Třebíčsko) – Během dneška energetici odstaví dva ze čtyř výrobních bloků v Jaderné elektrárně Dukovany. Na vině je netěsnost potrubí, která vznikla na jednom ze tří systémů důležité technické vody, sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Délku odstávky neuvedl. V provozu zůstanou zbývající dva bloky elektrárny.

Technická voda v systému, u kterého byla zjištěna netěsnost potrubí, v elektrárně slouží ke chlazení důležitých technických a bezpečnostních zařízení. Netěsnost vznikla minulé pondělí na druhém systému chlazení, v blízkosti stavby nových ventilátorových věží. Chlazení dvou dukovanských bloků bylo proto z poškozeného systému převedeno na zbývající dva systémy. „Předpisy pro bezpečný provoz v takovém případě umožňují provoz bloků 3. a 4. na další tři dny,“ uvedl Spilka. V této době ale nebylo možné poruchu odstranit.

Voda, která unikla z potrubí a není radioaktivní, zatopila přilehlou stanici pitné vody. Dodávky pitné vody jsou tak v elektrárně zajištěny náhradním způsobem.  „V současnosti se prostory stanice pitné vody vysušují, aby mohly být znovu uvedeny do normálního provozu,“ uvedl Spilka. Vyloučil, že by zaplavení stanice mohlo ohrozit zdraví zaměstnanců.

Na systému s technickou vodou byla podle Spilky zjištěna první porucha v téměř třicetileté historii elektrárny. Energetici budou zjišťovat, jestli k závadě vzniklé ve čtyřmetrové hloubce pod zemí nepřispěla stavba ventilátorových věží. „Ale proč se to stalo, budeme moci říci, až se to celé vybagruje,“ uvedl Spilka. Pak se vadná část potrubí vyřízne a podrobí analýzám. 

Mluvčí Dukovan: Odstávka bude v řádu dní (zdroj: ČT24)

I tak se už v elektrárně připravují opatření, která dopady stavební činnosti na okolí zmírní. Na stavbě se totiž pohybuje také technika, která může vážit 20 i 30 tun. „Budou tam položeny silné plechy, aby se ta váha rozložila,“ uvedl mluvčí.

Celou situaci sleduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). „Elektrárnu není možné dlouhodobě provozovat bez toho, aby ten systém byl dokonale těsný. Ale ten stav, do kterého se dostali, nemá žádný vliv na bezpečnost,“ uvedla předsedkyně Dana Drábová. Podle náměstka úřadu Zdeňka Tipka elektrárna při řešení poruchy postupuje podle předpisů.

Na čtvrtém bloku začali energetici snižovat výkon v 10:00, u bloku číslo tři k tomu přistoupí v 18:00.

Jaderná elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Ale podle mluvčí firmy ČEZ Barbory Půlpánové zákazníci výpadek poloviny Dukovan nepocítí, protože trh s elektřinou se s ním umí vyrovnat.

Dukovany jsou v provozu 29 let. ČEZ se snaží investicemi prodlužovat jejich životnost; první blok měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. Podle nynějších představ provozovatele by měly Dukovany fungovat nejméně do roku 2030 až 2035, kdy by v této lokalitě mohl být zprovozněn nový jaderný blok.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Každý z nich se podle plánu jednou ročně zastaví kvůli výměně části jaderného paliva a kontrolám. Během letoška se už uskutečnily tři odstávky. Dukovany loni dodaly do sítě rekordních 15,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny.