Místo srny střelil muže. Myslivec dostal tři a půl roku vězení

Vyškov – Tři a půl roku vězení a povinnost zaplatit odškodné 6 milionů korun. Takový trest vyměřil vyškovský okresní soud myslivci Miroslavu Kociánovi, který loni v srpnu omylem zastřelil muže. Myslivec údajně vystřelil na srnu, zasáhl ale devětadvacetiletého trampa, který spal v lese. Kocián pochybení odmítá a proti rozsudku se na místě odvolal. Případ tak poputuje ke Krajskému soudu v Brně.

Devětatřicetiletého myslivce Miroslava Kociána potrestal soud za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví. Kocián loni 4. srpna vyrazil nad ránem na lov se svým bratrem. Myslel si, že střílí na srnu, trefil ale jednoho z dvojice trampů. Ti přespávali v nesklizené slámě na poli v Rakoveckém údolí. „Na přehledném místě jako lovec vystřelil z kulovnice na neidentifikovatelný černý cíl,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Karel Menšík.

Když myslivec zjistil, že jeho střela zasáhla člověka, přivolal policii. Záchranáři už ale postřelenému nemohli pomoci. Druhý muž, který s ním přespával na poli, se zhroutil, pohled na kamaráda s prostřelenou hlavou mu způsobil psychické potíže. S nespavostí, nechutenstvím a depresemi se potýká dosud. Proto byl myslivec potrestán nejen za usmrcení z nedbalosti, ale také za těžké ublížení na zdraví. Soud dnes Miroslava Kociána poslal na tři a půl roku do vězení. Rodině po zastřeleném muži musí vyplatit odškodné 5,7 milionu korun, kamarád zastřelého má dostat odškodné 19 600 korun.

Vyškovský soud potrestal myslivce za zastřelení muže (zdroj: ČT24)

Soudce zdůraznil, že myslivec na lovu nedbal zvýšené opatrnosti, jak to každému nimrodovi nařizuje zákon. Navíc byl mírně pod vlivem alkoholu. Podle znalců měl v krvi v době střelby od 0,28 do 0,43 promile alkoholu. Tvrdil, že večer před lovem vypil čtyři piva. Podle státního zástupce Radka Hůlky to ale nemůže být pravda, protože ráno už by v krvi alkohol neměl.

Obhajoba po soudu žádala zproštění obžaloby, šlo prý o omyl. Naopak státní zástupce Hůlka pro Kociána žádal tři až čtyři roky vězení. „Šokující je, že se za událost neomluvil a nijak nevyjádřil svoji lítost. I to jsem zohlednil při návrhu výše trestu. Případ by měl být varováním pro myslivce,“ řekl Hůlka. Rozsudek zatím není pravomocný, Kocián se proti němu na místě odvolal. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Brně.

Rakovecké údolí, kde se tragédie stala, je oblíbeným cílem turistů. Nedaleko místa, kde mladíci přespali, se dokonce tu samou noc konala svatební oslava.

Případ není ojedinělý

Podobné případy policie šetřila i v minulosti. Tragédií nedávno málem skončil například lov v Lukovečku na Zlínsku. Myslivec tam místo zvěře omylem střelil ženu, která v lese natírala stromky proti okusu. Postřelená utrpěla těžké zranění břicha, se kterým skončila v nemocnici. Myslivce policie podezírá z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu u soudu v případě uznání viny hrozí až čtyři roky vězení.

V roce 2011 se v souvislosti s myslivci také odehrála tragédie. Na střelné poranění zemřel dvaadvacetiletý myslivec, který se vydal na lov daňků. Muže s devastujícím poraněním hlavy objevili vedle postřeleného daňka jeho dva kolegové. Šlo zřejmě o nešťastnou událost, muž se při lovu postřelil sám.

Policie varuje lidi před podobnými událostmi. „Apelujeme na návštěvníky lesa a lesní pracovníky, aby do lesa nosili výrazné oblečení jasných barev, případně reflexní doplňky, v zájmu ochrany vlastního života i zdraví,“ varovala už dříve zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.