Komáři trápí Břeclavsko, kalendáři navzdory

Břeclavsko – Bez repelentu ani ránu. Tak teď vypadá procházka po některých místech na Břeclavsku. Přemnožili se tam komáři, je jich dokonce třikrát víc než v nejvíc kalamitním období letošního léta. Podle hygieniků jich sice ubývá, ale pomalu. Komáři zmizí až s prvním mrazem.

Vytáhnout židli, prut, ale nejprve dýmovnici. Tak teď chodí na Břeclavsku chytat ryby Michal Ruff. „Bez ošetření se to vůbec nedá vydržet,“ říká Ruff s odkazem na komáří kalamitu, která region postihla. A to i přesto, že pro komáry je takto pozdně podzimní výskyt netypický. „V listopadu jsem to ještě nezažil, aspoň co pamatuju,“ dodal rybář, kterému se vedle repelentů nejvíc osvědčilo odradit komáry dýmovnicí.

Za pravdu mu dávají i odborníci. „Naposledy jsme jich minulý týden chytli za 16 hodin téměř tisícovku. Pro srovnání: letos v létě, kdy byl výskyt komárů nízký, jsme jich nejvíc chytli v červnu, kdy jich bylo 300. V takovém typickém období červenec srpen jich bylo maximálně do stovky,“ potvrdil hygienik Oldřich Šebesta z krajské hygienické stanice v Brně.

Komáří kalamity čas od času přicházejí, málokdy ale tak pozdě jako letos. „Sešly se dva důležité faktory: jednak v polovině září došlo k nezvykle velkým záplavám, které obvykle bývají v létě, a jednak dlouhodobě trvá nezvykle teplé počasí,“ dodal Šebesta.

Jih Moravy sužuje rekordní množství komárů (zdroj: ČT24)

Obtížný hmyz netrápí jen rybáře. „Repelenty si teď nejvíc pořizují zemědělci, fotbalové kluby vystříkávají hřiště, objevila se myxomatóza, takže místní vystříkávají kolem králíkáren,“ popsala Lenka Vyskočilová, jednatelka firmy, která na Břeclavsku vyrábí repelenty. Díky přemnoženým komárům jim teď rostou tržby. „Za měsíc jsme prodali tak 500 repelentů, což je na říjen a listopad opravdu zvláštní,“ říká Vyskočilová.

Jižní Morava poskytuje komárům příznivé podmínky téměř každoročně. Zejména v dolním Podyjí jsou mokré louky a lužní lesy, kde mohou klást vajíčka. Až padnou teploty pod 10 stupňů, komáři přestanou poletovat. Úplně bzučet přestanou až kolem nuly. „Už jich sice ubývá, ale úplně se ztratí, až dojde opravdu k pořádnému ochlazení,“ uzavřel Šebesta.

Komáři

Všichni komáři se primárně živí nektarem, ale samičky většiny z asi 3 000 druhů sají i krev teplokrevných živočichů. Nepotřebují ji ke svému přežití, ale jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček. Na českém území žije 40–50 druhů komárů. Do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný, který se vyvinul v prostorách londýnského metra. Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového.

Zdroj: Wikipedie