Obnova Libušína se komplikuje – opravy by mohly začít příští podzim

Pustevny – Rekonstrukce Libušína se oddaluje, a to kvůli administrativním problémům při výběru projektu. Obnova chaty na Pustevnách bude stát asi 73 milionů, opravovat by se mohla začít na přelomu září a října příštího roku. Symbol Moravskoslezských Beskyd začátkem března skoro do základů vyhořel. Zatím se čeká i na peníze od pojišťovny – drobní dárci však přispívají dál.

Libušín teď kryje provizorní plášť (zdroj: ČT24)

Lidé přispěli na obnovu Libušína už 7 milionů a 768 tisíc korun, upřesňuje ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš. Na samotných Pustevnách ale pokladnička chybí. Dlouho byla na sousední chatě Maměnka. Po posledním útoku zloděje ji už ale správci sbírky nevrátili. Zloděje policie nevypátrala.

Zatím ani není uzavřené vyšetřování příčin požáru: stále tak zůstávají ve hře jak závada na komínu, tak cizí zavinění. Přitom na určení příčiny požáru závisí výplata peněz od pojišťovny.

Obnovu symbolu Beskyd ale brzdí administrativa. Třeba výběrové řízení na projekt se muselo opakovat: jedna ze dvou přihlášených firem nesplnila podmínky. „Takže počítáme s tím, že samotná stavba by mohla začít na přelomu září a října příštího roku,“ dodává Jindřich Ondruš.

Torzo Libušína tak čekají krušné zimní měsíce. Zatímco z vrchu ho kryje provizorní střecha, z boku bude vystaveno sněhovým vichřicím, pro Pustevny tak obvyklým.

Sto let tradice lehlo popelem

Památka vyhořela v noci z 2. na 3. března letošního roku. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce poškodil umělecky hodnotnou jídelnu. Libušín, který sloužil jako restaurace, patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt z roku 1899 nesl jméno bájné kněžny Libuše.

Areál na Pustevnách tvoří výletní ubytovny, které architekt Dušan Jurkovič vystavěl v letech 1897 až 1899. Vynikají vyřezávanými dřevěnými prvky, které mají dekorativní i nosnou funkci. Pro Jurkovičovy stavby je typická výrazná barevnost – a to zvenku i uvnitř. Interiéry Libušína zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí. Maloval je akademický malíř Karel Štapfer podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily i tři secesní lustry, příborník, skleník či hodiny.