Opakované volby v Brně-sever chce ministerstvo v březnu

Brno – Žádná zásadní rozhodnutí, jen řízení rozpočtového provizoria. To teď čeká městskou část Brno-sever, kde soud minulý týden zrušil výsledek komunálních voleb kvůli kupčení s hlasy. Nové volby by se podle ministerstva vnitra mohly konat 14. března. Do té doby stojí v čele městské části dosavadní vedení, které by ale nemělo dělat žádná zásadní rozhodnutí.

Před pěti dny zamíchalo rozhodnutí soudu výsledky voleb v městské části Brno-sever. Kvůli kupčení s hlasy soud rozhodl, že výsledky komunálních voleb jsou v celé městské části neplatné a musí se opakovat. Konání nových voleb může ještě zvrátit Ústavní soud, kam se dosavadní starosta Rostislav Hakl (ČSSD) chystá podat stížnost. Pokud se budou volby skutečně opakovat, přijde to státní kasu zhruba na milion korun.

Nastalá situace ale značně komplikuje správu obce. Starému zastupitelstvu totiž skončil mandát dnem voleb. Než si lidé v opakovaném hlasování vyberou nové vedení obce, stojí v jejím čele dosavadní starosta, místostarosta a rada. Ti by ale neměli dělat žádná zásadní rozhodnutí, jejich úkolem je hlavně přijímání rozpočtových opatření a pravidel rozpočtového provizoria.

Třeba jedna z budov v Černých polích se měla příští rok proměnit v prostory pro další třídu mateřské školy. Zastupitelé Brna-severu teď ale investici za víc než 5 milionů korun schválit nemohou. Školka si proto nejspíš bude muset počkat. Běžné fungování obce ale ohroženo není. „Třeba zimní údržba, zajištění čistoty nebo odstranění havarijních stavů by mělo probíhat kontinuálně,“ tvrdí starosta Hakl. V ohrožení by neměly být ani už schválené investice - třeba rekonstrukce městských bytů v Merhautově ulici za 280 milionů korun.

Jak bude Brno-sever fungovat, popisuje starosta Hakl (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Opakování voleb má ministr vnitra vyhlásit do 30 dnů od rozhodnutí soudu. Hlasování se pak musí konat nejpozději za dalších 90 dnů. „Když se vše vydaří, předpokládáme, že volby by měly být vyhlášeny na 14. března 2015,“ potvrdil dnes ČT mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Nové hlasování umožní voličům znovu rozdat politické karty. Řádné komunální volby v Brně-sever totiž překvapivě vyhrálo Sdružení občanů Lesné, které v 35členném zastupitelstvu získalo devět křesel. Vítěz voleb ale nakonec skončil v opozici, už 17. října byla podepsána koaliční smlouva mezi ANO 2011, ČSSD, „A CO BRNO?“ Společně pro Brno – sever, TOP 09 a Stranou zelených. Koalice pěti stran měla městské části vládnout křehkou nadpoloviční většinou 18 hlasů.

Za volby odměna a doporučený kandidát

Krajský soud v Brně označil výsledek voleb v Brně-sever za neplatný minulý týden ve čtvrtek. Voliči měli za účast při hlasování slíbený vstup na zábavu s občerstvením zdarma. Podnikatel Adam Adámek, který zábavu spolupořádal, přiznal, že mohl lidem doporučit, aby hlasovali pro konkrétního kandidáta - dosavadního starostu Rostislava Hakla (ČSSD). Toto doporučení si podle soudu voliči z romské komunity vyložili téměř závazně, Adámek má totiž v jejich řadách velkou autoritu.

„Je tu vysoká míra pravděpodobnosti hraničící s jistotou, že pokud by k tomuto jednání nedošlo, nebylo by Zastupitelstvo městské části Brno-sever zvoleno tak, jak bylo zvoleno,“ stojí v usnesení Krajského soudu v Brně. Voleb do Zastupitelstva města Brna se rozhodnutí soudu nedotýká. Starosta Hakl, pro kterého měly být hlasy určeny, spojitost s kupčením odmítá. „Je pro mne nepříjemné, že jsou tyto záležitosti spojovány s mojí osobou,“ komentoval rozhodnutí soudu Hakl.

Je to zatím jediná stížnost na komunální volby v celém Česku, na základě které letos soud výsledky voleb zrušil. V některých případech sice soudy našly chyby, ale ne tak vážné, aby se volby musely opakovat.