Zvony pro plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje už jsou ve věži

Plzeň - Z náměstí Republiky do výšky 68 metrů se dnes dostalo 5 zvonů, které budou po 72 letech zavěšeny do zvonice na gotické katedrále sv. Bartoloměje v Plzni. Speciální šedesátitunový jeřáb je musel zvednout do okna v kostelní věži. Cesta do této výšky zabrala zvonům pět minut. Teď je budou postupně usazovat do vazby. Veškerou manipulaci s nimi uvnitř věže už musí obstarat jen lidé s ručními kladkami. Zvony budou ve věži ve dvou patrech nad sebou.

Zvony se ve věži zavěšovaly podle velikosti od nejmenšího po největší - krátce po jedenácté hodině dopoledne se tak jako první na věž vrátil nejstarší zvon Prokop. Ten jediný je původní, z roku 1835. Zbylou čtveřici nově odlil v nizozemské dílně Royal Eijsbouts zvonař Petr Rudolf Manoušek. Ve veřejné sbírce se na zvony za dva roky vybralo téměř devět milionů korun. 

Nejvyšší kostelní věž v Česku přišla o zvony během druhé světové války, kdy byly roztaveny na výrobu zbraní. První tóny zvonů slyšeli lidé už včera při jejich žehnání. Poprvé se zvony společně rozezní 17. ledna při zahájení projektu Plzeň  - Evropské hlavní město kultury 2015.