Ivana Zemanová vyrazila na první samostatnou oficiální návštěvu

Ostrava - Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová přijela do Moravskoslezského kraje na svou první samostatnou oficiální návštěvu. Během dvou dnů navštíví například domovy pro seniory nebo dětské domovy, mimo jiné ty, kterým pomáhá prostřednictvím svého nadačního fondu. Původně měla přijet už před dvěma týdny společně s Milošem Zeman, tehdy ale onemocněla.

První charitativní akcí letos založeného Nadačního fondu Ivany Zemanové byla finanční pomoc Klokánkům, které jsou alternativou ústavní péče pro děti v ohrožení. Prvním významným darem pak byl nákup terapeutického robota Paro, který pomáhá lidem trpícím Alzheimerovou chorobou a demencí.

V Ostravě zamířila Ivana Zemanová, která je první dámou od března 2013, například do dětského domova v Ostravě-Hrabové. „Nadace paní Zemanové nás oslovila s nabídkou, že nám proplatí zimní rekreaci našich dětí. Ta proběhne v době letošních Vánoc a měla by se týkat asi 20 dětí. Jsme velmi rádi,“ řekl ředitel domova Jaroslav Dvořák. Předtím se Zemanová potkala s pracovnicemi mobilního hospicu Ondrášek. „Velmi obdivuji práci těchto žen a myslím si, že v této oblasti je hodně co dělat,“ řekla Zemanová.

Ve Slezské Ostravě se podívala do funkcionalistické Lískovy vily z roku 1936, kterou navrhli bratři Čestmír a Lubomír Šlapetovi. Původní vybavení vily je výjimečně zachovalé i se všemi detaily. I když je od roku 2008 kulturní památkou, nezná ji ani většina obyvatel Ostravy. Odpoledne se Ivana Zemanová přesunula do nejvýchodnější obce Česka Hrčavy, ve středu ji čeká setkání s důchodci nebo návštěva muzea v Kopřivnici. Devětačtyřicetiletá první dáma v minulosti pracovala například jako asistentka Miloše Zemana v Prognostickém ústavu. V posledních letech působila jako produkční odboru kultury Správy Pražského hradu.