Stav mostu na D47 je tak špatný, že nelze provést ani testy

Ostrava - Jeden z mostů ostravské dálnice D47 je v tak špatném stavu, že na něm není možné provádět zátěžové testy. Dva mosty, které jsou v provozu šestým rokem, mají problémy s posunem nosníků, sesedáním materiálu a objevují se na nich praskliny. Kvůli těmto problémům na ně Ředitelství silnic a dálnic zakázalo začátkem září vjezd kamionům a omezilo povolenou rychlost pro osobní vozidla. U více poškozené konstrukce hrozí další omezení.

Problematický sjezd z dálnice je označovaný jako objekt 228. Výpočet zatížitelnosti ukazuje na vysoké riziko, které by mohlo nastat, pokud by byl vystaven zátěžové zkoušce. Testy, které ŘSD chystá na tento pátek, se tak uskuteční pouze na druhém z mostů, který slouží jako nájezd na dálnici. Na most najede těžká technika a pomocí technického zařízení se bude rovněž zjišťovat schopnost stavby snášet vibrace.

U více poškozeného mostu nyní hrozí další dopravní omezení včetně opětovného snížení rychlosti. V současnosti po něm smějí projíždět auta maximálně padesátikilometrovou rychlostí.

Stát se ale na závažnosti problémů s mosty a důvody jejich vzniku neshodne s jejich zhotovitelem, stavební společností Eurovia. Podle Eurovie je důvodem současného nerovnoměrného pohybu mostních opěr a praskání konstrukce navezení nevhodného materiálu do okolních násypů. Konkrétní materiál, takzvaný studený odval, požadovalo ŘSD, uvedla firma.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést první kontrolní vrty. V materiálu dálničního násypu měly opakovaně odhalit odpad a další nevhodné látky, které do studeného odvalu nepatří.