Kdy na sjezdovky? O víkendu na Boží Dar a na Černou horu

Praha – Desítky lyžařů a snowboardistů zahájily sezonu na Božím Daru. Právě tam se dopoledne poprvé rozjely vleky. Třeba v Krkonoších – na Černé hoře – budou zprovozněné zítra. Přírodní sníh sice na nejvyšším českém pohoří zatím stále chybí, na sjezdovky se ale díky technice už celý týden snáší ten umělý. Jako první se lyžařům otevře Černá hora, kde by měly být k dispozici dvě sjezdovky. Lyžovat se bude na umělém sněhu, přírodního zatím napadly jen asi dva centimetry. Loni sezona na Černé hoře začala 29. listopadu.

Lyžaři budou mít na Černé hoře k dispozici sjezdovku podél vleku Anděl a dětskou sjezdovkou Sport 2. K vlekům na vrcholu hory se lyžaři dostanou kabinovou lanovkou z Janských Lázní. Na lanovce zaplatí za zpáteční jízdenku 180 korun, lyžování na vlecích bude zdarma. Provozní doba vleků bude od 08:30 do 16:00. Od 1. prosince bude dospělý platit za den lyžování 300 korun, junior 200 korun a dítě 100 korun.

Umělé zasněžování spustili i vlekaři v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. Zahájení sezony špindlerovský skiareál naplánoval na 12. prosince.

Zasněžuje se i na Šumavě a v Jeseníkách

V šumavských skiareálech chrlí děla technický sníh. Jako první se nejspíše příští víkend rozjedou vleky v šumavské Kvildě, kde nejvíce mrzne a kde zasněžují od soboty s přestávkami třetí noc. Tři dny zasněžování má za sebou i Zadov. Dnes nad ránem začali zasněžovat první sjezdovky i ve Skiareálu Lipno. Při ideálním počasí dokáže technika připravit dostatek sněhu za tři až pět dnů. Loni Kvilda zahájila lyžařskou sezonu jako první 30. listopadu. V Jeseníkách se zasněžuje již od středečního večera.

Vleky na vrcholcích hor by se mohly rozjet už za týden. Ve výškách nad 1 000 metrů totiž bude mrznout celý den. Níže položená střediska si ještě na ten pořádný mráz budou muset počkat. V první polovině prosince zřejmě moc sněžit nebude, až v té druhé, tam čekáme sněžení, tvrdí meteoroložka ČT Taťána Míková.

Sníh napadl jen v jihozápadní části Alp, jinak chybí v celé Evropě, včetně Slovenska. Slovenští vlekaři už začínají zasněžovat. Podle zkušeností čekají, že první lyžaři vyrazí na místní svahy už za 14 dní.

Zasněžuje se, lyžaři se dočkají (zdroj: ČT24)