Tabákový gang se zodpovídá z daňových úniků přes 100 milionů

Ostrava – Ostravský krajský soud řeší daňový únik z nelegální výroby tabáku ve výši nejméně 113 milionů. Z podvodů se zodpovídá čtyřčlenná skupina v čele s majitelem restaurací a trafik z Ostravy. Muži podle obžaloby dováželi od roku 2011 z Itálie do Česka tuny tabákových listů, které pak řezali, upravovali, balili a prodávali, aniž by státu platili spotřební daň. Podobně jako další podnikavé skupiny zneužívali toho, že surový tabák dosud nepodléhá zdanění. To by se mělo změnit od poloviny příštího roku, na kdy chystá ministerstvo financí novou daň z tabáku, která by se vztahovala i na nezpracované tabákové listy.

Muži podle obžaloby nakupovali tabákové listy a tabákový odpad v Itálii, odkud materiál převáželi do meziskladu v Rakousku a potom dál do Ostravy a dalších míst na severu Moravy, kde zboží schovávali a zpracovávali. Podle obžaloby přivezli za tři roky nejméně 82 tun tabákového odpadu a listů. V garážích a rodinných domech pak tabák řezali, fermentovali, sušili a poté jako balený tabák prodávali. Jedním z míst, kde tabák upravovali, byl například rodinný dům v Raškovicích v Beskydech.

„Jejich činnost byla nesmírně rentabilní. Když si uvědomíme, že spotřební daň na pouhém jednom kilogramu tabáku je 1 800 korun, tak zisk měli mimořádný,“ uvedl státní zástupce Michal Tonger.

Skupinu podle obžaloby vedl majitel několika restaurací a trafik Emil Podhorný, který pak nezdaněný tabák prodával zákazníkům ve svých hospodách a trafikách. Jeho komplici a nyní spoluobžalovaní, kteří se podle obžaloby podíleli hlavně na dovozu a zpracování, jsou Martin Slovák, Pavel Ondra a Václav Ermis.

Celníci skupinu rok sledovali, než ji předali policistům. Emil Podhorný se snažil v poslední chvíli utéct. Jeho zatčení v polovině února předcházela honička aut v centru Ostravy. Obžalovaným hrozí pět až deset roků vězení.

Celníci v poslední době zmapovali celou řadu podobných případů. Například koncem minulého roku odhalili v Čechách gang, který dovážel desítky tun tabákových listů z Itálie, Číny a Jižní Ameriky. Ve vesnici Řídký u Litomyšle ho řezali a odtud rozváželi po Evropě pro ilegální výrobu cigaret.

Během čtvrt roku skupina vyrobila nejméně 1,38 milionu kusů cigaret
Zdroj: ČT24

Od poloviny příštího roku by měla platit nová daň z tabáku, která se bude vztahovat i na nezpracované tabákové listy, které oficiálně nejsou určeny ke kouření. Zdaněné by nově měly být stejně jako jemně řezaný tabák - tedy 1 800 korun za kilogram. Podobná daň platí i v sousedním Polsku nebo Slovensku. Zákon by měl omezit velmi rozšířený černý trh s tabákem a zabránit daňovým únikům, které dosahují až půl miliardy korun ročně.