Nechte čedič v kopci Tlustci, přejí si obyvatelé okolí lomu

Tlustec - Soud dal šanci obnovení těžby na kopci Tlustec na Českolipsku. Zrušil totiž rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které tomu bránilo. Místní lidé jsou ale proti, z předchozí téměř čtyřicetileté těžby mají totiž špatné zkušenosti. Trápily je každodenní otřesy, prach a nákladní auta, která čedič z lomu odvážela. „Předchozí těžba zanechala stamilionové dluhy, zdevastované nemovitosti a domy a nevratné škody na životním prostředí,“ řekl Tomáš Řízek ze Sdružení za záchranu kopce Tlustec.

Čedič se na Tlustci naposledy těžil před deseti lety. Přesto mají někteří lidé žijící v okolí doteď popraskané domy. Jako třeba pan Miroslav Štechmüller z Postřelné, jehož dům stojí kilometr a půl vzdušnou čarou od kamenolomu. „Denně se zde střílelo a byl hluk. Když fouká západní vítr, tak jde veškerý prach sem,“ stěžuje si majitel popraskaného domu.

Ministerstvo životního prostředí dalo před rokem těžbě červenou. Kvůli procesnímu pochybení teď ale soud rozhodnutí zrušil. Výrok soudu se tak vrací věc zpátky ministerstvu životního prostředí. Bude posuzovat, jestli má kamenolom dostat výjimku z ochrany přírody.

Nechte čedič v kopci Tlustci, přejí si obyvatelé okolí lomu (zdroj: ČT24)

Těžař zatím rozsudek nechce komentovat. Už dřív okolním obcím nabídl procenta z tržby, vybudování obchvatu a práci pro dvacítku místních. „My tu chceme těžit čedič a současně zrekultivovat území, které bylo poškozené těžbou,“ uvedl spolumajitel Kamenolomu Brniště Jiří Čech.

Přesto ale dotčené obce obnovení těžby odmítají. Třeba v Jablonném v Podještědí to byl první bod, na kterém se před měsícem shodli nově zvolení zastupitelé. „Je potřeba vyvíjet neustále aktivity a přesvědčovat orgány, které rozhodují o případné nové těžbě, že město a jeho obyvatelé si tuto těžbu nepřejí,“ myslí si starosta Jablonného v Podještědí Jiří Rýdl (nez.).