Babinský by záviděl. Za 10 let stihla dvojice 20 zločinů

České Budějovice - Detektivové viní dva muže, kteří podle nich přes deset let přepadávali prodejny, poštovní vozy či pracovníky bezpečnostní agentury. Na vrub jim přičítají více než dvě desítky trestných činů se škodou dosahující téměř deseti milionů korun.

Dvaačtyřicetiletého muže z Chebska a padesátiletého muže z Kolínska obvinila policie z loupeže, pokusu o vraždu, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování. Dvojice při přepadeních měla běžně používat násilí, vyhrožovat střelnou zbraní, při jedné akci dokonce podle policistů postřelili řidiče poštovního vozu. Oběma hrozí až doživotní trest.

„Trestnou činnost měla dvojice páchat společně s dalšími osobami v letech 1994 až 2005 na různých místech České republiky,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Některé jejich trestné činy jsou tak podle něj již promlčené.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták: „Zhruba největší škoda byla způsobena při přepadení dvou pracovníků bezpečnostní agentury, kdy měli v Českých Budějovicích odcizit částku 4 miliony korun. Dá se říci, že se pohybovali po celém území České republiky, protože těch míst je celá řada.“

Muži podle mluvčího například přepadli majitele nebo zaměstnance prodejen v Chebu, Jihlavě a Terezíně a ukradli 1,6 milionu korun. Zaútočili také na dva poštovní vozy v Olomouci a Lovosicích, ze kterých odnesli zhruba 3,2 milionu. Při přepadení dvou pracovníků bezpečnostní agentury v Českých Budějovicích pak uloupili čtyři miliony korun a střelné zbraně. Z autoprodejny na Vysočině odcizili osobní auta za 1,1 milionu.

Mluvčí ÚOOZ Hanták: Pachatelé se pohybovali po celé ČR (zdroj: ČT24)