Pod Karlovým mostem znovu svítí plynové lampy

Praha – Pod Karlovým mostem na Dražického náměstí svítí od tohoto týdne kandelábr s plynovým osvětlením. Je jedním ze tří dochovaných víceramenných kandelábrů v hlavním městě. Před třemi týdny se sem přestěhoval z restaurátorských dílen.

Všechny tři dochované víceramenné kandelábry jsou ve správě Galerie hlavního města Prahy. Kurátorka oddělení plastik této galerie Marie Foltýnová připomněla, že první dva kandelábry – na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici – již byly restaurované v minulých letech. Kandelábr na Dražického náměstí byl poslední.

Kdysi bývalo po Praze takových plynových kandelábrů obrovské množství. Například v roce 1882 to bylo 16 osmiramenných a 11 čtyřramenných kandelábrů. Vedle toho byly ulice osvětleny jednotlivými lampami, upevněnými na dřevěných a litinových sloupech. 

Jan Žákovec, lampář a vedoucí Plynárenského muzea upozornil, že historické lampy fungovaly na svítiplyn, tedy uměle vyráběný plyn. „Dnešní lampy – tam už je využíván zemní plyn. Největší počet plynových lamp byl na konci 2. světové války, více než 9 tisíc. Potom se postupně plynové lampy převáděly na elektřinu a poslední plynové lampy zhasly na jaře roku 1985,“ dodal Jan Žákovec.

Plynové osvětlení
Zdroj: ČT24

Prvních 200 plynových lamp v pražských ulicích bylo slavnostně rozsvíceno 15. září 1847. Plyn byl do nich přiváděn z první plynárny pro veřejné osvětlení v českých zemích, která se nacházela v Karlíně poblíž hranice s Novým Městem. Ta vyráběla svítiplyn za pomoci černého uhlí. Dříve než v Praze měly plynové osvětlení například Londýn, Paříž, Berlín a Vídeň. V roce 1867 proběhla velká rekonstrukce plynového veřejného osvětlení v Praze. Byly navrženy a umístěny výtvarně řešené stožáry a jednotné lucerny. Již od konce 19. století však bylo plynové osvětlení doplňováno a pak i postupně nahrazováno elektrickým.

Zdroj: Wikipedie

Ještě v polovině 80. let 20. století to tedy mohlo vypadat, že plyn coby médium pro osvětlování ulic definitivně zmizel v propadlišti dějin. Ale protože jeho zář je oku příjemnější než elektrické světlo, bylo v roce 2002 rozhodnuto o návratu plynových lamp do pražských ulic. Teď už je po Praze zase 660 plynových lamp.

V úterý večer byl slavnostně rozsvícen kandelábr na Dražického náměstí. Pomocí dlouhé tyče rozsvítil všechny jeho lampy klasickým způsobem Jan Žákovec, lampář a vedoucí Plynárenského muzea. Doplnil ovšem, že dnes už lampáři chodí rozsvěcet tímto způsobem pouze příležitostně: „Všechny plynové lampy se rozsvěcejí dálkově z dispečinku provozovatele veřejného osvětlení v Praze a lampáři chodí zejména v době adventu, protože technologie ručního rozsvěcování byla zachována,“ dodal Jan Žákovec.

Kandelábr restauroval pasíř Ivan Houska. Podle něj byl tento kandelábr ze tří zachovaných nejvíc poškozen: „Byl nejvíc rozlámán. Domnívám se, že je sestaven z několika jiných dílů, z několika kandelábrů. Má uprostřed takovou výztužnou konstrukci, protože litina byla hodně poškozena.“ Plynaři by v budoucnu rádi zprovoznili ještě kandelábr u Rudolfina. 

Plynové osvětlení na opraveném kandelábru pod Karlovým mostem (zdroj: ČT24)