Schrána z Kladrub skrývala listinu z 19. století

Kladruby nad Labem (Pardubicko) – Poklady, o kterých roky nikdo nevěděl, odkrývá rekonstrukce Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Zatím posledním nálezem byla tajemná pamětní schránka ve věži kostela. K jejímu otevření správci hřebčína přizvali dokonce notářku, která potom přihlížela vyzvednutí listiny z poloviny 19. století.

Kladrubská schrána ukrývala listinu z roku 1859 (zdroj: ČT24)

Napětí, které v Kladrubech panovalo, je pryč. Kvůli obsahu schránky z věže kostela se uzavíraly i sázky, nyní už je jasné, že uvnitř byla ručně psaná listina z roku 1859 o obnově kostela zničeného požárem, kterou podepsal vrchní štolba, tj. tehdejší správce hřebčína. „Prvně se na ni podívají restaurátoři. Dají ji do takové podoby, abychom ji mohli vystavovat,“ uvedl ředitel hřebčína Jiří Machek.

U otevření schránky nechyběla notářka Zdeňka Šťastná. „Je to pojistka vůči tomu, kdyby někdo někdy namítl, že tam bylo něco jiného, že něco zmizelo, že byla listina poškozena,“ zdůvodnila svoji přítomnost.

Schránka ale nebyla prvním objevem při rekonstrukci národního hřebčína. Již v září objevili archeologové v areálu hřebčína neznámou kryptu pod kaplí. Ležely v ní ostatky někdejšího správce z rodu Lobkowiczů. Dalším zachráněným historickým klenotem jsou 200 let staré plemenné knihy, které vedou až k zakladateli starokladrubáků – vraníkovi Pepolimu.