Čunek napotřetí zvolen starostou Vsetína

Vsetín – Lidovecký senátor Jiří Čunek je novým starostou Vsetína. Jiný kandidát na tento post nebyl. Menšinové koalici KDU-ČSL, ANO a Starostů a nezávislých se podařilo získat podporu od zastupitelů z Koalice za otevřený Vsetín. Ti spolupráci podmínili třeba závazkem nulové tolerance hazardu nebo zveřejněním majetkových přiznání všech zastupitelů. Jiří Čunek byl starostou zvolen napotřetí, v prvních dvou hlasováních neměla menšinová koalice dostatek hlasů.

Prvním mužem Vsetína je opět Jiří Čunek. Po sedmileté pauze se postaví do čela radnice, které vládl už v letech 1998 až 2007. Radnice pod jeho vedením vystěhovala z centra města část místních Romů na okraj Vsetína, ale i do vzdálených okresů. „Ode mě se očekává jasná pozice, vždy jsem ji měl. Když navážu na těch minus osm let, město pro Romy udělalo hodně dobrého, investovali jsme do nich hodně peněz a úsilí a má to tak být nadále. Ale s tím, že od nich budeme hodně očekávat,“ řekl Čunek. Kromě sociální oblasti se chce nyní zaměřit také například na stav sportovišť. Skloubit post starosty a senátora podle něj nebude problém.

Posty místostarostů obsadí jeho stranická kolegyně Simona Hlaváčová a Tomáš Pifka zvolený za Starosty a nezávislé. Posty radních budou zastávat Bohumila Holeňová, Róbert Teleky (oba KDU-ČSL), za ANO Jiří Kašpar a Jaromír Kudlík.

Opoziční hlasy zastupitelů z Koalice za otevřený Vsetín získal Čunek díky politické dohodě. Výměnou za pět programových priorit, které vezme menšinová koalice za své, je tři zastupitelé z opozičních řad podpořili při dnešním hlasování. Pokud bude v budoucnu koalice plnit sliby, nebudou zmínění opozičníci vyvolávat hlasování o nedůvěře. Mezi pěticí podmínek je například nulová tolerance hazardu nebo zveřejnění majetkových přiznání radních. „Nulová tolerance hazardu začne platit od 1. 1. 2016. Co se týká majetkového přiznání, nedělá mi to problém, já jsem zvyklý ho podávat. Radní by ho měli dnes zveřejnit na webových stránkách jednotlivých politických stran, protože je to politický, volební závazek,“ uvedl Čunek.

Rozvržení mandátů ve Vsetíně

Šest křesel má KDU-ČSL, po třech mandátech ČSSD, ANO a Koalice pro otevřený Vsetín. O jeden hlas méně mají ODS a KSČM a po jednom křesle získali STAN a TOP 09.

Do třetice koalice uspěla

Fiasko prvních dvou hlasování Čunek spojoval i se svou osobou. Podle něj mu mohli někteří závidět vysoký počet preferenčních hlasů, které ve volbách získal. Jiří Čunek je i přes některé kontroverzní kroky ve Vsetíně stále populární, v komunálních volbách získal nejvyšší počet (celkem 4 661) preferenčních hlasů ze všech kandidátů ve městě. Čunek lidovce vedl i v posledních volbách, kdy jeho stranu jen těsně předstihla ODS.

Jiří Čunek znovu povede Vsetín (zdroj: ČT24)

Jiří Čunek (* 22. února 1959 ve Zlíně)

  • v letech 1998 až 2007 starosta Vsetína
  • od roku 2006 senátor za vsetínský obvod, ve stejném roce se dostal i do nejvyšších pater politiky jako nový předseda KDU-ČSL
  • ve vládě premiéra Mirka Topolánka zastával v letech 2007 až 2009 (s půlroční přestávkou kvůli trestnímu stíhání) post ministra pro místní rozvoj
  • Čunek proslul řadou kontroverzních kroků, známou se stala zejména kauza přestěhování 36 romských rodin ze Vsetína do místní části Poschlá. Kritikové Čunka obvinili z vytváření ghetta, jeho zastánci naopak argumentovali tím, že nové bydlení je v lepším stavu než zchátralý pavlačový dům, který město nechalo zbourat.
  • v roce 2007 čelil Čunek trestnímu stíhání v souvislosti s podezřením na přijetí půlmilionového úplatku, stíhání ale bylo už po několika týdnech zastaveno. Jako svědkyně v této kauze vystupovala i Čunkova bývalá sekretářka Marcela Urbanová, která svého někdejšího šéfa obvinila z pracovní diskriminace a sexuálního obtěžování. To ale Čunek odmítal. Obě strany sporu se letos nakonec mimosoudně dohodly.