Za kupčení s volebními hlasy na severu Čech byli obviněni další dva muži

Bílina - Policie dnes obvinila dva muže z Teplicka z kupčení s hlasy během komunálních voleb v Bílině na Teplicku. „Mužům ve věku 24 a 28 let jsme sdělili obvinění z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda v Bílině. Za volbu jisté politické strany měli nabízet určitou finanční částku,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Obviněným podle ní hrozí šest měsíců až tři roky vězení. Kupčení s volebními hlasy policisté vyšetřují také v Litvínově, v Malém Březně na Mostecku v Kadani, Rumburku, Šluknově a Ústí nad Labem.

Na kupčení s hlasy v Bílině poukazovaly už během voleb některé politické subjekty i protikorupční organizace. Především sociálně slabí voliči podle nich dostávali předem vyplněné volební lístky, na kterých byli zaškrtnutí Bílinští sociální demokraté.

Iniciativa Naši politici využila na zdokumentování manipulace voleb v Bílině místní lidi. „Využili jsme figuranty, kteří si nechali vyplatit peníze za hlasy od jednoho obchodníka. Lístky potom samozřejmě do uren nevhodili,“ řekl Michal Voda z iniciativy.

U Krajského soudu v Ústí nad Labem se sešly celkem tři stížnosti týkající se voleb v Bílině. Soud jim dal za pravdu a výsledek hlasování prohlásil za neplatný. „Soud měl díky navrhovatelům závažné indicie, že k nepřípustné manipulaci s voliči došlo, a proto přistoupil ke kontrole přesně specifikovaných upravených hlasovacích lístků. Soud předmětné hlasovací lístky vyloučil z volebního výsledku a zjistil, že to způsobuje odlišné obsazení zastupitelstva,“ řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Hlasování se v Bílině bude opakovat

Podle propočtů soudu by Bílinští sociální demokraté získali o jeden mandát méně a měli by jen čtyři. Naopak o jeden mandát více by podle Trejbalové získali Nezávislí v Bílině-HNHRM, místo pěti by měli šest mandátů. Hlasování se proto bude v Bílině opakovat.

Kupčení s hlasy proběhlo i v Chomutově, Litvínově i Kadani

Ke stejnému závěru dospěl soud i v případě Chomutova. Po přezkoumání hlasovacích lístků zjistil 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. Policie z údajného kupčení s hlasy již dříve obvinila pětačtyřicetiletého místního muže. Lidem měl dávat obálky s předem vyplněnými lístky pro komunální volby a 200 korun v hotovosti.

V souvislosti s říjnovými volbami policie v Ústeckém kraji obvinila již celkem sedm lidí. Dva muže kriminalisté stíhají za kupčení v Litvínově na Mostecku, jednoho za kupčení v Malém Březně na Mostecku. Policie prošetřuje možné kupčení s volebními hlasy ještě v Kadani, Rumburku, Šluknově a Ústí nad Labem.

Litoměřický soud už za kupčení s hlasy potrestal padesátiletého muže trestem odnětí svobody na devět měsíců s podmínečným odkladem na 18 měsíců. Podle obžaloby nabízel před volbami třem lidem u ubytovny pro sociálně slabé v Lovosicích odvoz k volební místnosti a 500 korun za hlas pro určité volební uskupení. Z policejního vyšetřování vyplývá, že oslovení lidé nabídku odmítli.