Ochranáři vypustili na Šumavu nejmenší sovu v Evropě

Stožec - Pracovníci Správy národního parku Šumava vypustili do přírody kulíška nejmenšího – silně ohrožený druh sovy. Od konce listopadu o něj pečovali lidé ze stanice pro hendikepované živočichy. Tam se sova dostala kvůli otravě z jedu na hubení hlodavců.

Kulíšek měří sotva patnáct centimetrů a způsobem letu běžnou sovu vůbec nepřipomíná. Zato je nejmenší svého druhu v celé Evropě. Na svém pozemku ho koncem listopadu našel poraněného zemědělec Maxmilián Brož.

Sova zřejmě ulovila myš otrávenou jedem, který blokuje tvorbu vitamínů v játrech. Byla proto asi čtrnáct dní v záchranné stanici. Dnes ji pracovníci vypustili na Stožci, kde byla nalezena.

Kulíšek je zároveň silně ohrožený živočišný druh. To, že se dostal do stanice národního parku, považují zdejší pracovníci za náhodu. Naposledy tady ošetřovali kulíška před dvěma roky. „Předpokládám, že už z volné přírody u nás ve stanici nikdy nebude. Je to velká vzácnost,“ uvedl vedoucí Stanice pro handicapovaná zvířata Národního parku Šumava Petr Juha.

V celém Česku žije asi tisíc párů kulíška nejmenšího. Kromě Šumavy se v západní části vyskytuje v Brdech nebo na Chebsku a Karlovarsku.

Kulíšek opět létá po šumavské obloze (zdroj: ČT24)