Cestující v Brně nemusí hledat drobné, jízdenku zaplatí kartou

Brno – Po SMS jízdenkách a jízdenkových automatech s bezkontaktní platební technologií zavádí brněnský dopravní podnik novinku i přímo ve svých vozech. Zatím v pilotním projektu vybaví některé vozy automatem na bezkontaktní platební karty. Lidé si tak budou moci koupit jízdenku přímo v autobuse, aniž by hledali po kapsách drobné.

Cestovat MHD bez drobných mincí po kapsách? V Brně to bude zase o dost jednodušší. Dopravní podnik zavádí zatím v pilotním projektu tzv. validátory – malé jízdenkové terminály, které se v příštím roce objeví přímo ve vozech hromadné dopravy. Stačí přiložit kartu s bezkontaktní technologií a z přístroje vypadne jízdenka.

Technologie je náchylná na podvodníky: nejdřív totiž vydá jízdenku a teprve zpětně zjišťuje, jestli jsou na platební kartě vůbec nějaké peníze. Dopravce se ale podvodníků nebojí. „Jakmile autorizace platby v nejbližší době proběhne a vyhodnotí, že karta není krytá, tak se karta dostane na black list a už ji nelze použít,“ vysvětlil vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl.

Cestování? Bezhotovostně!

Brněnský dopravce letos v říjnu jako třetí v republice zavedl i některé jízdenkové automaty, v nichž lze platit bezkontaktně kartou. Podobné zatím v České republice fungují pouze v Praze a v Liberci. U nich, stejně jako u validátorů, se dopravní podnik inspiroval v zahraničí, zejména v Londýně, kde jsou běžné jak automaty s bezkontaktní platbou, tak bezkontaktní nákup jízdenky přímo ve vozidle.

O novém způsobu placení za jízdenky hovoří Vít Prýgl z DPMB (zdroj: ČT24)

„Podle průzkumu MasterIndex1, který si každoročně necháváme zpracovat, by chtělo 52 % Čechů platit ve veřejné dopravě bezkontaktní platební kartou. To, že je bezkontaktní placení v České republice velmi úspěšné, dokládá i fakt, že každá druhá transakce u obchodníků je provedena bezkontaktní kartou. Z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy je proto implementace moderních platebních prostředků naprosto klíčová,“ uvedla ředitelka pro rozvoj komerčních řešení ze společnosti MasterCard Europe Martina Kirchrathová.

Právě bezkontaktní platby jsou nejspíš budoucností jízdenkomatů. „Předpokládáme, že během pěti nebo deseti let už placení mincemi nebo bankovkami nebude ani možné,“ dodal Prýgl.

SMS jízdenky předčily očekávání

Velký úspěch u brněnských cestujících mají také SMS jízdenky, které na konci listopadu oslavily první narozeniny. Jízdenek koupených přes telefon neustále přibývá. „Za první rok fungování systému jsme jich prodali více než 1 600 000,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová. Pravidelně si SMS jízdenky kupují asi 3 procenta cestujících.

Ještě loni v listopadu si Brňané mohli koupit přes telefon pouze dva typy jízdenek, na 75 minut nebo na celý den. Letos v únoru se nabídka rozšířila i o jízdenky na 20 minut a v aplikaci Sejf taky na 40 minut.