Z 8 let vězení podmínka. Soud snížil tresty překupníkům jedovatého alkoholu

Ostrava - Ostravský krajský soud podstatně zmírnil tresty dvěma překupníkům s otráveným alkoholem z Karviné. Marek Ženíšek a Petr Hlava, kteří se zodpovídají ze smrti jednoho člověka a trvalého poškození zdraví dalších čtyř, odcházeli v srpnu od soudu s osmiletými tresty. Mezitím vydal Nejvyšší soud usnesení týkající se postupu v metanolových kauzách, na základě kterého senát překvalifikoval jejich čin z úmyslného obecného ohrožení na ohrožování zdraví závadnými potravinami, pro který platí nižší trestní sazba. Marka Ženíška potrestal čtyřmi roky vězení, Petra Hlavu podmínkou.

Petr Hlava stojí před soudem za to, že loni v září koupil desítky litrů neokolkovaného alkoholu, který prodal spoluobžalovanému Ženíškovi. V té době už na metanolem otrávené lihoviny umírali první lidé. Marek Ženíšek odjel s 54 lahvemi nejasného původu do Doubravy na Karvinsku za svým známým, který pak s dalšími čtyřmi muži po tři dny pil jednu láhev za druhou. Jeden muž na to pak zemřel, další čtyři mají poškozené zdraví - někteří oslepli, další mají dodnes neurologické problémy.

Petr Hlava alkohol údajně koupil přímo od Rudolfa Fiana, který patří mezi tři hlavní míchače otráveného alkoholu v Česku a soud ho zatím nepravomocně potrestal doživotím. Obžalovaní sváděli vinu jeden na druhého. Hlava zpočátku tvrdil, že s prodejem alkoholu nemá nic společného, soud mu ale neuvěřil. Usvědčila ho mimo jiné Ženíškova matka, když před soudem vyprávěla, že ji navštívil a prosil, aby ho její syn neudával. Navíc šlo o láhve vody Helsinki se specifickými ornamenty, které se našly i ve stáčírně Hlavova bratra Jiřího. Soud tedy dospěl k závěru, že i Hlava byl s nelegální vodkou v kontaktu.

Změna kvalifikace vyplývá z nařízení Nejvyššího soudu

V druhém kole soudního procesu Hlava přesto vyvázl s podmínkou. Soud přihlédl k tomu, že je dosud netrestaný a že s nelegálním alkoholem neobchodoval opakovaně. Ženíškovi, který má jít za mříže na čtyři roky, přitížil fakt, že alkohol nabídl dalším lidem k pití, přestože musel minimálně tušit, že není bezpečný.

Pro výši trestu byla ale důležitá hlavně změna právní kvalifikace z úmyslného obecného ohrožení s trestní saznou osm až patní let vězení na méně závažný trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. „Tato změna vyplývá z nové judikatury Nejvyššího soudu České republiky,“ potvrdil mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaní si ponechali lhůtu na podání odvolání.

V další části metanolové větve z Karviné padne rozsudek zřejmě příští pátek. Míchači alkoholu Šimonu Kramarčíkovi a dealerovi lihu Petru Pánkovi hrozí až dvanáct roků vězení. Zodpovídají se ze smrti tří lidí.