Únik plynu zavřel liberecké náměstí

Liberec - Hasiči kvůli úniku plynu a následnému menšímu výbuchu dnes evakuovali z pěti domů na Benešově náměstí v Liberci asi 25 lidí. Střed náměstí, kde se konají vánoční trhy, uzavřeli na pět hodin. Nehoda vyhnala z náměstí i stánkaře, kteří museli přerušit prodej.

Hlášení o úniku plynu dostali hasiči v 10 hodin dopoledne. „Nešla elektřina, tak jsme vyšli ven a viděli, jak to pod autem uniká,“ popsal Petr Votava z obchodu se starožitnostmi. „Při prohledávání domu a okolí hasiči ucítili pod nohama menší detonaci a objevili trhlinu mezi dlažebními kostkami na náměstí,“ dodala k dalšímu vývoji krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Podle hasičů došlo k poruše na kabelu vysokého napětí, který vedl blízko plynovodu, což se projevilo mírnou tlakovou vlnou. Nejednalo se ale o výbuch, zdůrazňuje velitel zásahu Jiří Košek. Hasiči zásah ukončili po ujištění plynařů, že nebezpečí nehrozí. Lidé se tak mohli vrátit do svých domovů, byl zprovozněn trh a znovu zapojena elektřina. Oprava poruchy ale pokračuje dál.

Nehoda pravděpodobně souvisí i s neúspěšným pokusem z konce listopadu rozsvítit vánoční strom na libereckém náměstí. Primátor Tibor Batthyány (ANO 2011) pokazuje na to, že inženýrské sítě pod centrálním náměstím jsou v dezolátním stavu. Avizoval, že hodlá celou věc řešit s energetiky i plynaři.