Co s bývalou poliklinikou? Podle aktivistů sociální centrum

Praha – Budoucnost bývalé polikliniky na Žižkově je otevřená. Před týdnem se o ni rozhořely spory mezi aktivisty a policisty, kteří ji vyklidili. Stát chce svůj objekt převést na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Aktivisté z iniciativy Klinika ovšem trvají na tom, aby v ní vzniklo sociální centrum. Ve středu o tom povedou s inspekcí jednání.

Iniciativa se budovy v Jeseniově ulici rozhodně vzdát nechce. Poté, co ji police vyklidila, pak v sobotu aktivisté do budovy opět pronikli a dostali se s policisty znovu do konfliktu. „Ale neplánujeme, že bychom se tam v příštích dnech pokoušeli vniknout,“ řekla za iniciativu Anna Hausnerová. Místo vpádu teď vymysleli scénář nového využití objektu.

Chátrající budovu obývali od roku 2012 narkomani a bezdomovci. Pro aktivisty je to motivace, aby do budoucna sloužila jako nízkoprahové sociální centrum. Mělo by být podle nich autonomní, totiž nezávislé na státních dotacích. Slibují si, že poslouží jako místo kulturního života – pro přednášky, koncerty či promítání.

Stát už na jejich plán reagoval. Pouze o Žižkově ale debatovat nechce. Uložil Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), aby vytipoval objekty, kde by takové autonomní sociální centrum mohlo existovat. Podobně na nápad aktivistů reagovala i městská část, která činnost iniciativy oficiálně podpořila. „Iniciativa lidí, kteří chtějí něco dělat pro druhé, je velice vzácná, tu radnice vždycky podporuje. Musíme ale najít reálný model, jak by šla jejich činnost začlenit do činnosti Prahy 3,“ řekla novinářům starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.

Úřad i městská část chtějí ovšem o sociálním centru nadále jednat jen s právním subjektem. „Jsme schopni vytipovat podobné objekty, které jsou ve stavu, který není uspokojivý. A podobné iniciativy by je mohly za určitých podmínek využívat,“ konstatoval ředitel ÚZSVM František Dittrich.