Amnesty International žádá prošetření policejního zásahu na Žižkově

Praha – Amnesty International se obrátilo na ministerstvo vnitra a policejního prezidenta s požadavkem, aby prošetřili sobotní zásah proti aktivistům na pražském Žižkově. Demonstranti protestovali na podporu komunitního centra v chátrajícím objektu, který má připadnout Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle AI byl policejní zásah nepřiměřený a policie protest rozehnala nezákonně.

Na podporu občanské iniciativy Klinika se v sobotu sešlo několik set lidí na náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud se vydali na pochod k nevyužívanému objektu. Pochod neprovázely žádné výtržnosti, policisté zasahovat nemuseli. Policejní mluvčí uvedla, že před bývalou polikliniku nakonec přišlo asi 700 lidí, aktivisté to odhadují až na 900. 

Akci pak organizátor ukončil, zhruba 30 aktivistů ale proniklo do budovy bývalé kliniky – objekt opustili po policejní výzvě. Jednoho člověka, který odmítal opustit prostor před budovou, policisté podle mluvčí Jany Rösslerové zadrželi. Záchranná služba převezla do nemocnice dva lidi, kteří utrpěli lehké zranění. 

„Amnesty International dnes ministru vnitra a policejnímu prezidentovi poslala dopis, ve kterém žádá důsledné prošetření podezření z nepřiměřeného použití síly během demonstrace 13. prosince,“ uvedla mluvčí nevládní organizace Martina Pařízková. Z výpovědí demonstrantů podle ní vyplynulo, že policie bezdůvodně protest před bývalou klinikou rozehnala a použila proti aktivistům například obušky či pepřový sprej. 

Policie nepřiměřený zásah už v sobotu odmítla  

„Pořadatel protestu řekl Amnesty International, že ho bez zjevného důvodu a bez varování policista popadl za krk a praštil ho do obličeje. Potom upadl. Dále oznámil, že ho jeden policista zaklekl a pokračoval v bití,“ sdělila mluvčí. Důstojník údajně odmítl ukázat svůj průkaz a následně organizátora zatkl. Muž, který utrpěl lehká zranění, prý zvažuje, že podá trestní oznámení. Policisté podle svědectví aktivistů zranili i dalších několik lidí.  

Použití nepřiměřeného násilí však již v sobotu odmítla policejní mluvčí Rösslerová. Podle ní byl postup policistů přiměřený okolnostem. Kdyby prý policisté někoho zranili, sami by mu zavolali sanitku. Byla tam podle ní strkanice, policie při ní ale nikoho nezranila.   

V nepoužívaném objektu donedávna nelegálně pobývali narkomani. Před několika dny ho uklidili dobrovolníci a začali bývalou kliniku bez povolení využívat. Budovu spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dokončuje převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů a který s působením aktivistů nesouhlasil.

Vydáno pod