Brněnští strážníci spojili síly s chytrými aplikacemi. A šetří čas

Brno – Tablety, které strážníkovi hned na ulici umožní do systému zadat informaci o pokutě za parkování, nebo mobilní kamery, které teď dohlíží na bezpečnost na vánočních trzích. Brněnská městská policie rozšířila svoje vybavení o moderní technologie, od kterých si slibuje především usnadnění práce a úsporu času. Potvrzuje to i zkušenost jejich kolegů v Břeclavi.

Na náměstí Svobody se proháněl na kole a opilý. Jízdy, kterou muž ohrožoval sebe i kolemjdoucí, si záhy všimli i strážníci městské policie a vše zachytili pomocí jedné z mobilních kamer. „Tomuto muži jsme díky záznamu z kamery mohli ve správním řízení dokázat, že jel pod vlivem alkoholu na kole,“ popsal jeden z případů, kdy mobilní kamera strážcům zákona pomohla, mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Jedna ze dvou mobilních kamer teď zase dohlíží na bezpečnost na vánočním trhu, který vyrostl na Moravském náměstí. Oko klasických pouličních kamer totiž až sem nedohlédne. Strážníci navíc mohou situaci díky aplikaci ve služebním tabletu nebo chytrém telefonu sledovat odkudkoliv. „Přestože teď stojíme na opačné straně náměstí, tak krásně vidíme situaci u stánku. Pokud by tam někdo kradl někomu jinému něco z kabelky, tak - s trochou nadsázky řečeno – můžu jít zloději rovnou naproti,“ popsal jednu z hlavních výhod Ghanem.

Tabletů teď mají strážníci k dispozici hned osmdesát. Kromě dění na kamerách jim ale umožní získat a také zadat hned v terénu potřebné informace do databáze. „Vyfotím si registrační značku a hned o tom autě všechno vím. Také můžu okamžitě do informačního systému zadat informaci o tom, že spáchal přestupek, že stojí tam, kde nemá,“ popsala strážnice Marta Jará.

Administrativa i databáze hned po ruce

Že moderní technologie ulehčují práci, potvrzují i břeclavští strážníci. Ti tablety používají už dva roky. „Dříve bychom tuto skládku museli nafotit, zapsat si do deníčku všechny informace, přijet na služebnu, kde by museli všechno říct vedoucímu směny, ukázat mu na mapě místo, kde skládka vznikla, a předat fotoaparát, ze kterého by si musel fotky stáhnout. V současné chvíli si strážník během tří minut všechno vyřídí sám a nemusí tím zatěžovat nikoho dalšího,“ popsal mluvčí Městské policie Břeclav Zdeněk Novák. Městští policisté tak podle něj u každého případu ušetří asi čtvrt hodiny.

Jenže čím víc kamer a podobných zařízení, tím větší ztráta soukromí, tvrdí někteří odborníci. „Velkým problém obecně je, že když se kamera někde objeví, tak už nikdo nevyhodnocuje, jakým způsobem funguje,“ řekl Jan Vobořil z Iuridicum Remedium. Pravdou je, že jen oficiálních kamer jsou v Brně stovky. Kromě brněnských strážníků patří i státní policii, dopravnímu podniku a také Brněnským komunikacím.