Praha připravuje tendr na svoz odpadu, hledá i správce Blanky

Praha - Praha zahájila přípravu desetiletého tendru na svoz odpadu za 12,8 miliardy korun bez DPH. Záměr na letos posledním jednání schválila rada města. Spolupráce se současnými dodavateli potrvá kvůli přípravě tendru až do poloviny roku 2016. Město za služby zaplatí 1,6 miliardy korun bez DPH. Praha začala hledat i nového správce tunelu Blanka. Inženýring dopravních staveb chce totiž komplex kvůli neproplaceným smlouvám za poslední tři roky opustit v polovině ledna. Magistrát proto připraví nový tendr, se stávajícím správcem se prý ale pokusí dohodnout.

Svoz odpadu v Praze nyní zajišťují Pražské služby (PS) a v několika městských částech subdodavatelé. V říjnu rada schválila jednací řízení bez uveřejnění na tři měsíce za 250 milionů korun bez DPH. Stejné smlouvy chce nyní město prodloužit o 18 měsíců. Za podobný postup při zadávání zakázek přitom deset bývalých radních čelí obžalobě v kauze Opencard.

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy opakovaně bez soutěže prodloužilo. Nové vedení Prahy ale nesouhlasí s pachtem části Pražských služeb do Technické správy komunikací, který připravovala minulá rada a který pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb začala vyčlenění části firmy připravovat poté, co se jí nepodařilo úplné převzetí PS městem. Zhruba pětinový podíl Pražských služeb totiž získala společnost EP Industries Daniela Křetínského. Ta jako minoritní akcionář pacht odmítla. Dnes se kvůli tomu uskutečnila valná hromada, ale nebyla usnášeníschopná.

Praha stále doufá, že se s IDS dohodne

Praha začala i s přípravou tendru na nového správce tunelu Blanka. Radní Petr Dolínek (ČSSD) nicméně stále doufá v dohodu s Inženýringem dopravních staveb (IDS), který ve čtvrtek pohrozil odchodem ze stavby. Výběr nového správce by podle Dolínka trval déle než pět měsíců. Co by to znamenalo pro opakovaně odkládaný termín otevření Blanky, který je aktuálně naplánován na jaro příštího roku, neřekl. „Pevně věřím, že k takovému scénáři nedojde,“ uvedl pouze.

Jednání ale zřejmě pokračovat budou. Mluvčí IDS Pavel Kočiš dnes uvedl, že obě strany vyjádřily vůli se co nejrychleji dohodnout. „V tomto kontextu je pro nás prohlášení ohledně vyhlášení veřejné zakázky na správce stavby překvapující,“ uvedl. Nový správce by podle něj stavbu převzít nedokázal. Navíc by to znamenalo přerušení stavby až na rok, tvrdí.

IDS po městu chce, aby zaplatilo dlužné částky za práce z uplynulých tří let. Tvrdí, že kvůli Praze skončila vloni v provozní ztrátě. Bez IDS údajně nebudou moci ve stavbě pokračovat ani další firmy. Dlužné částky měl řešit rozhodčí soud. Kvůli odchodu členů rozhodčího senátu se ale jednání protáhlo a IDS podle Kočiše není ochotna dál čekat.