Důlní dílo, kde zemřeli horníci, není bezpečné a zůstane zavřené

Karviná - Báňský úřad ukončil šetření listopadového důlního neštěstí v Dole Karviná, při kterém zahynuli tři horníci a devět utrpělo zranění. Důlní experti došli k závěru, že těžební společnost nezanedbala ochranu svých zaměstnanců. Zároveň ale rozhodli, že další těžba v této lokalitě je kvůli nestabilnímu podloží příliš riskantní, a nesmí proto pokračovat. OKD musí nechat v zemi asi milion tun uhlí připraveného k těžbě v hodnotě asi dvě miliardy. Odepsat musí také důlní stroje a zařízení.

OKD zavře část dolu, ve které došlo k závalu (zdroj: ČT24)

Báňští odborníci upřesnili, že k nezvykle silnému důlnímu otřesu došlo v době, kdy horníci zesilovali v lokalitě závodu ČSA výztuže, které měly zvýšit bezpečnost těžby. Pracovali v hloubce 900 metrů. „Došlo k náhlému porušení nadložních vrstev, které bylo spojeno s deformací výztuže. Způsobil to horský otřes, při kterém se náhle uvolnilo velké množství energie,“ vysvětloval mluvčí Státní báňské správy České republiky Bohuslav Machek. Potvrdil, že těžaři dodrželi všechna bezpečnostní opatření.

„Více než odepsání zásob uhlí nás trápí to, že tam zemřeli horníci. Letos zahynulo už osm lidí, což je více než v minulých letech,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt. Doplnil, že vzhledem k složité situaci OKD způsobené především nízkými cenami uhlí na světových trzích bude společnost příští rok redukovat těžbu i počet zaměstnanců.

Horníci
Zdroj: NWR

Těžce raněný horník se pomalu zotavuje

Velké štěstí, že otřes přežil, měl Marius Šurka, který na přípravné směně osudného 14. listopadu spolu s jedenácti kolegy pracoval. Skončil v nemocnici s rozdrceným hrudníkem, natrženou plící, několikrát zlomenou nohou a rozbitou hlavou. Deset dnů byl v umělém spánku. Teď už se mu daří lépe a na Vánoce půjde domů. Fárat už nebude. „Takový otřes zažijete jenom jednou v životě, protože potom už nesfáráte ze strachu, nebo to prostě nepřežijete. Bylo to něco strašného,“ líčil Šurka. Než došlo k otřesu a závalu, vrtal s kolegy svorníky na takzvané hajcmany, které v důlním díle zpevňují stropy. „Je to kvalitní technologie, vše bylo v pořádku. Pak se ozvala šílená rána. Odletěl jsem možná dvacet metrů. Z chodby, která byla vysoká čtyři metry, byla najednou chodba, která měla metr a půl,“ popisoval.

Za to, že nedopadl hůř, vděčí kolegovi. „Kolega Petr viděl, že moje lampa svítí a že se hýbe, tak pro mě šel. Necítil jsem ruku ani nohy. Hodil mne na pás, dal pode mne celtu a po tom pásu mne táhl odtamtud. Sám měl zraněnou páteř. Odvlekl mě asi sto metrů, když se ozvala další rána. Zachránil mi život,“ řekl Šura, který se po vánočních svátcích ještě bude muset vrátit do nemocnice. Bez zranění nevyvázl ani jeden z dvanáctičlenné party horníků. Tři byli mrtví dříve, než k nim dorazili záchranáři.

Důl Karviná, závod ČSA
Zdroj: ČT24/www.okd.cz

Od roku 2009 zemřelo v dolech v Česku téměř třicet lidí, většina tragických nehod se stala v černuhelných dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.