V Uhelné Příbrami otevřeli největší mléčnou farmu v Česku

Jihlava – Těsně před koncem roku najel do plného provozu nový velkokapacitní kravín v Uhelné Příbrami na Vysočině. Jde o nejmodernější mléčnou farmu v Česku, která chová přes 1 200 kusů dobytka a denně vyprodukuje 30 tisíc litrů mléka.

Zlata Jehličková je původně zdravotní sestra. Od lidí z nemocnice a z velkého města odešla na vesnici pečovat o zvířata. „Musíte k tomu mít vztah, dělat to rád. Asi to není pro každého. Ta práce nabíjí,“ prohlásila dojička krav. 

V dojírně, která nemá v Česku zatím obdobu, musí Zlata se svými dvěma kolegyněmi za směnu obsloužit vždy přes tisícovku dojnic. Některé z těchto krav jsou schopné nadojit 60 až 70 litrů mléka denně. „Tady už je to čistě průmyslová výroba, kdy se to musí dělat hromadně, nejde to už dělat jako dřív po pár kouskách krav,“ konstatoval zootechnik Filip Kopecký. 

Kravín v Uhelné Příbrami vyprodukuje denně 30 tisíc litrů mléka (zdroj: ČT24)

Vedle dojírny a porodny stojí v areálu nová bioplynová stanice a také dva obrovské chlévy. Chov ve velkém přitom šetří peníze. O 1 200 krav se stará pouhých 24 zaměstnanců. Provoz je nepřetržitý. 

Lidem z okolí ale zemědělský gigant vadí. Říkají, že je hodně cítit, jsou kvůli němu špinavé silnice i auta a v létě se práší. „Doufám, že to budou řešit. Uvažuje se o nějakém obchvatu, aby obec nebyla zatížená,“ podotkl starosta Václav Jarolím. „Revanšujeme se jim i tím, že zaměstnáváme lidi z blízkého okolí, což je také důležité – hlavně u nás na Vysočině,“ uvedl ředitel ZD Vilémov Tomáš Kunc. 

image_617397
Zdroj: ČT24

Podobných velkých podniků by u nás mělo přibývat, počet dojnic ale bude pravděpodobně dál klesat – podobně jako v posledních letech. Malé kravíny tak zaniknou. V současné době se v Česku chová 372 tisíc dojnic a v produkci mléka je země soběstačná. Přes 30 procent se vyváží.