Zbouraná vila na Ořechovce: Viník prý zbytek domu zateplil pozdě

Praha - Po necelých třech měsících od nelegální demolice části trojdomku na pražské Ořechovce je hotové statické zabezpečení zbytku stavby a na odhalené zdi se objevila izolace. Seniorka žijící ve vedlejší části domu má ale stále doma zimu a stěžuje si, že viník situaci řeší pomalu a v rozporu s dohodami. Za to mu od Prahy 6 hrozí další pokuta.

Třetinu trojdomu z roku 1921 zboural její majitel bez potřebného povolení na konci září. Stavební úřad Prahy 6 mu za to kromě příslibu pokuty dal povinnost zbytek stavby do 14 dní staticky zajistit a tepelně izolovat. To se ale nakonec stalo až v prosinci, za což staviteli hrozí další pokuta.  

81letá paní Řezáčová má navíc i teď doma zimu. Izolace totiž podle ní neodpovídá dohodě, protože nepokrývá celou stěnu. „On říkal, to je takhle dobrý. Ta folie by vám jenom šustila a my to zpětně projednáme na obvodním úřadě, že to neděláme podle toho plánu, který jsme jim dodali.“ Praha 6 ovšem podle svého mluvčího trvá na tom, že musí být nařízené práce provedeny.   

Pozdní statické zajištění domu a jen částečná izolace mohou stav domu ještě zhoršit. Zástupce majitele se po telefonu odmítl vyjádřit a obratem na otázky České televize nemohl odpovědět ani písemně. Praha 6 chce s majitelem domu o jeho přístupu jednat na začátku roku.  

Tepelná izolace se objevila jen na části zdi (zdroj: ČT24)

Zbořený dům stál v památkově chráněné zóně

Ilegálně zbouraný dům přitom stál v památkově chráněné zóně, protože vilová čtvrť Ořechovka je jednou z nejstarších a nejslavnějších vilových čtvrtí v Praze. Praha 6 i památkáři chtějí proto případ s majitelem i stavební firmou řešit co nejtvrdším způsobem a výše pokuty by tak mohla dohromady dosáhnout 2,5 milionu korun. Další pokuta pak hrozí za zmíněné pozdní zajištění statického zabezpečení.  

Památkáři a městská část prosazují tvrdý postup i z toho důvodu, že na přelomu roku byl na Ořechovce už jeden dům ilegálně zbourán. Stavební úřad za to tehdy vyměřil dvě pokuty, pokaždé ve výši 150 000 korun. Jednu majiteli objektu, společnosti Matragi Design, a druhou stavební firmě, která dům zbourala.