Hradec si pořád láme hlavu nad Ulrichovou sochou

Hradec Králové - Krajské město si stále neví rady se žulovou sochou prvorepublikového starosty Františka Ulricha. Z nábřeží Labe ji radnice musela v roce 2011 na nátlak veřejnosti odstranit. Socha za tři miliony korun od akademického sochaře Stanislava Hanzíka je od té doby odložená ve skladu.

Nejslavnější hradecký starosta vedl město 35 let. Na jeho sochu se teď ale práší v areálu Technických služeb, kde sochu střeží jako největší tajemství. Česká televize ji mohla natočit až po dvou týdnech jednání.

Pro Hradec byl přitom Ulrich vskutku milionový starosta. Do města přezdívaného jeho zásluhou salón republiky přivedl slavné architekty Kotěru a Gočára. Proto Hradec nešetřil a za tři miliony korun mu bez soutěže postavil pomník. Autora Stanislava Hanzíka doporučil výtvarný spolek Mánes. Jenže dílo vyvolalo vášně a bouři nevole.

Po nátlaku veřejnosti proto město v červenci 2011 nechalo sochu odstranit. Od té doby se čeká na verdikt, co dál. Rozhodnout se ale nikomu nechce. Podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové brání důstojnému umístění sochy právě její nepovedenost. „Řešíme, co se sochou bude, ta otázka je otevřená,“ dodala.

Radnice se pokusila sochu vrátit autorovi nebo ji alespoň reklamovat. Zatím ale neuspěla - třiaosmdesátiletý tvůrce se o hradecké soše odmítá s kýmkoliv bavit.

Ulrichova socha za miliony je stále ve skladu (zdroj: ČT24)