Společnost Talwin unikne pokutě od ČIŽP

Moldava – Společnosti Talwin hrozila pokuta od České inspekce životního prostředí za to, že i přes okamžitý zákaz dál pracovala na stavbě solární elektrárny v Moldavě na Teplicku. Podle firmy šlo ale jen o udržovací práce. Elektrárna má sice platné stavební povolení, to ale investor získal jen díky benevolenci úředníků. Stavbu povolili i přesto, že Moldava nemá platný územní plán a ke stavbě neměli ani vyjádření ochránců přírody.

Předběžné opatření o zákazu další výstavby převzal investor elektrárny, společnost Talwin, v pondělí. Přitom ještě včera i dnes během natáčení České televize stavební stroje pracovaly. Za to firmě hrozila pokuta. „Probíhaly udržovací nezbytné práce pro zastavení činnosti a k dnešnímu dni už tady další práce probíhat neměly,“ uvedla ředitelka ČIŽP Ústí nad Labem Jana Moravcová.

Investorovi ale stále chybí důležité podklady od ochránců přírody. Obří elektrárna roste na pozemcích, kde hnízdí ptáci, a firma nemá potřebné výjimky. Proto inspekce stavbu okamžitě zastavila. Projekt původně plánovala společnost Moldava – Srdce Krušných hor, ve které pracuje partnerka starosty obce Jaroslava Poka. Do letošního roku byla i členkou představenstva firmy Talwin.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Zástupce společnosti Ahmad Raad původně slíbil rozhovor, po kontrole inspekce ale beze slova odjel. Proti stavbě sepsali obyvatelé Moldavy i petici. Signatář petice Michal Haslinger poukazuje na snížené ceny nemovitostí.

Postup úředníků z Duchcova, kteří stavbu povolili, už zkoumá nadřízený krajský úřad. Na stavbu totiž vydali územní rozhodnutí, pro které je třeba platný územní plán, který ale Moldava nemá. Místostarosta Moldavy Tomáš Tvrdík říká, že územní plán je v současné době zpracován a je ve fázi projednávání s příslušnými orgány. Moldavské zastupitelstvo navíc schválilo výstavbu další solární elektrárny. Investorem je znovu společnost Talwin.